Ivan Karić: Srbija ima tri velika izazova u pregovorima sa Evropskom unijom

 

Foto: Milisav Pajević

– U pripremi Pregovaračke pozicije imamo tri velika izazova, a  to su: prvo administrativni kapaciteti, koji su, nažalost, nedovoljni kako u samom Ministarstvu zaštite životne sredine, tako i u opšte, i na to su nam iz Evropske komisije sugerisali.

Drugi je finansiranje životne sredine, kao najznačajnija i najneophodnija karika u čitavom procesu. Bez jasnog finansiranja nema popravljanja stanja kvaliteta životne sredine, nema zelene privrede, zelene ekonomije, nema promene stanja životne sredine. Iz Evropske komisije od nas očekuju da budžetski Zeleni fond Republike Srbije radi u punom kapacitetu i obimu i po logici koja je potpuno ekološka i ekonomska.

Treći izazov je  predostrožnost i inspekcijski nadzor u životnoj sredini. Iz Evropske unije očekuju da osnažimo, osposobimo inspekciju kako bi ona bila efikasna i delotvorna. To su izazovi koji nam predstoje i na kojima moramo svakodnevno raditi ukoliko želimo da napredujemo u oblasti zaštite životne sredine, kaže Ivan Karić,   državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti