Italijansko-srpski forum održive, zelene i cirkularne ekonomije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je, na otvaranju „Italijansko-srpskog foruma održive, zelene i cirkularne ekonomije“ koji se održava u Beogradu, poručio da će saradnja Srbije i Italije doprineti da pitanja zelene ekonomije i održivog razvoja, postanu pitanja višeg prioriteta na nacionalnom i regionalnom nivou, a promocija investicija koje generišu razvoj i poštuju ekosistem će znatno smanjiti rizike za životnu sredinu i rezultirati napretkom.

Trivan je rekao da saradnji dve države u zašttiti životne sredine novi impuls daju ovaj forum kao i predstojeća Ministarska konferencija posvećena rešavanju problema zagađenja u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi koja će biti odžana u Beogradu 4. i 5 decembra na kojoj će učestvovati predtavnici 20 zemalja a koja je podržana i od Italije.

– Želimo da unapredimo saradnju među našim državama u pravcu politika i aktivnosti koje imaju za cilj ostvarivanje održivog zelenog rasta i vodećih zelenih tržišta. Održiva, zelena i cirkularna ekonomija i životna sredina se međusobno podržavaju i u isto vreme doprinose društveno-ekonomskom napretku. Projekti u zelenu ekonomiju, koji generišu razvoj a poštuju ekosistem su razvojna šansa za Srbiju, jer se u reciklažnoj industriji krije na hiljade novih radnih mesta. Skupovi kao što je ovaj Forum važna su karika u podsticanju „zelenog“ razvoja koji će unaprediti privrednu aktivnost, investicije, preduzetništvo i nivo zaposlenosti, istovremeno usmeravajući pažnju na postepeni prelaz na nove tehnologije, što podrazumeva i zajedničke projekte, rekao je ministar Trivan u obraćanju učesnicima foruma na kome će potencijalnim investitorima biti predstavljeno 22 projekta iz oblasti životne sredine i poljoprivrede koje je razvio Italijanski nacionalni savet ( CNR).

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je ukazao da se Srbija sve više koncentriše na pitanja ѕaštite životne sredine i da je važna saradnja Italije i Srbije u ovoj oblasti jer je Evropi prioritet životna sredina i cirkularna ekonomija koja čuva resurse a podstiče rast.

On je naveo da Italija ima novi model cirkularne ekonomije koji upošljava 500 hiljada ljudi i koji ostvaruje uštedu od petsto do šesto milijardi evra.

Danas drugog dana foruma naše i italijanske kompanije imaće priliku da se susretnu sa potencijalnim partnerima kao i predstavnicima finansijskih institucija koje će moći da finansijski podrže projekte i predložene inovacije. U tim susretima će učestvovati i istraživači CNR-a koji su učestvovali u izradi 22 projekta.

Italijansko-srpski forum održive zelene i cirkularne ekonomije organizatovala je Kofindustrija Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine i ambasade Republike Italije u Republici Srbiji.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti