Ističe rok za korišćenje gradske deponije u Vranju

Vranje ima prvu ekološku deponiju „Meteris“ u Srbiji koja se koristi već 15 godina, a rok za upotrebu ove sanitarne deponije, za koju je svojevremeno projekat uradio Institut „Kirilo Savić“ iz Beograda, ističe u 2017. godini.

Izvršni direktor u JKP „Komrad“ koje gazduje deponijom gospođa Nela Cvetković izjavila je za Jugpress da će poštovanjem zakonske regulative uspeti da produže rad deponije za najmanje šest godina. Kako je istakla, na donjem obodu deponije biće podignuti potporni zidovi tako da će tu biti odlagane veće količine smeća. Biće urađen i odgovarajući projekat kako bi prerasla u regionalnu deponiju.

Gospođa Cvetković je dodala da se smeće iz Vranja i okolnih sela dovozi kamionima i da ga specijalna mašina sabija i raspoređuje po deponiji. Na kraju dana kada vremenski uslovi dozvole stavi se sloj zemlje od 10 santimetara i ponovo se sabija. Tu je i cisterna za otpadne vode koje se prečišćavaju u bazenima i tako prečišćena odlazi u gradsku kanalizaciju. Na deponiji se sprovode sve mere zaštite životne sredine, vrše svakodnevna ispitivanja u laboratoriji koja je tu smeštena.

izvor: jugpress.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti