Iran nastavlja da obogaćuje uranijum

Foto-ilustracija: Unsplash (Roozbeh Eslami)

Iran je nastavio da obogaćuje uranijum u svom podzemnom nuklearnom postrojenju „Fordow“, objavila je juče, 7. novembra, iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio da krši odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

“Nakon uspešnih priprema, ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu. Čitav proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)”, navodi se u saopštenju AEOI-ja koje su preneli iranski mediji.

Iran je postupno prestao da poštuje odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Američke Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom, Iran je trebalo da smanji svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

“Proces će se stabilizovati u roku od nekoliko sati, a do subote, kad će Fordow ponovno posetiti inspektori IAEA-e, trebalo bi da bude dosegnut nivo obogaćenosti uranijumom od 4,5 odsto”, objavio je AEOI.

Vašington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u maju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao “velikim korakom u pogrešnom smeru”.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti