Invazivne biljne vrste u Srbiji predstavljene na 7. Balkanskom botaničkom kongresu

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Na 7. Balkanskom botaničkom kongresu – 7 BBC 2018 koji se danas završava u Novom Sadu i koji je okupio botaničare balkanskih zemalja i istraživače flore Balkana učestvovalo je oko 400 naučnika istraživača iz svih botaničkih disciplina.

U okviru plenarnih predavanja i naučnih sesija prezentovani su radovi u čijem su fokusu Balkansko poluostrvo i njegovo bogatstvo flore.

Učesnici skupa imali su priliku da posete zaštićena područja: Nacionalni park „Fruška Gora“, Specijalni rezervat prirode “Deliblatska peščara“, Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“, Park prirode „Rusanda“, Park prirode „Slano Kopovo“, Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ i Specijalni rezervat prirode “Zasavica“.

Predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije botaničar mr Verica Stojanović predstavila je temu Invazivne biljne vrste u Srbiji i susednim zemljama (Invasive Plant Species in Serbia and Neighbouring Countries), rad autora V. Stojanović, I. Živanović i I. Bjedov.

U cilju upoznavanja učesnika Kongresa sa bogatstvom biljnih vrata naše zemlje, Zavod za zaštitu prirode Srbije je za sve učesnike obezbedio publikaciju Biljne vrste od međunarodnog značaja u Srbiji (autori: V. Stojanović, S. Rilak, I. Jelić, R. Perić, M. Sabovljević, P. Lazarević), koja je prevedena za potrebe održavanja Kongresa.

Poster prezentaciju Invazivne vrste u Srbiji i susednim zemljama možete preuzeti ovde.

Milisav Pajević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti