Interaktivna igra za razvijanje ekološke svesti kod dece

Foto: JVP „Vode Vojvodine"
Foto: JVP „Vode Vojvodine“

JVP „Vode Vojvodine“ podržalo je prvu Dečiju nedelju vode, koju je organizovalo Udruženje Dečija ekološka akademija iz Novog Sada, sa ciljem da se kroz besplatne edukativne radionice i interaktivnu igru razvije ekološka svest kod dece uzrasta od pet do 10 godina.

Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 700 dece iz dve predškolske ustanove i devet osnovnih škola iz Novog Sada i okoline, njihove učiteljice, vaspitačice, ali i roditelje.

Kroz edukativne radionice upoznali su se sa malim promenama svakodnevnih navika koje mogu podstaći velike promene u očuvanju vode kao prirodnog resursa.

Na radionicama su deca učestovala u kvizu Kanalijana Džons, u kom su odgovarali na pitanja o zaštićenim biljnim i životinjskim vrastama, i prirodnim područjima o kojima brine i upravlja Javno preduzeće „Vode Vojvodine”.

Vodnom stanicom koju je predstavilo Društvo „Vodna agencija“ iz Rogaške Slatine deci je približen nevidljivi svet infrastrukture i instalacija i osvešćena činjenica koliko smo privilegovani time što imamo zdravu pijaću vodu na slavinama, na dohvat ruke.

Uz radionicu o prečišćavanju vode upoznali su ideju reciklaže vode, ali stekli i važnu veštinu preživljavanja.

O reciklaži odnosno prečišćavanju vode veoma zanimljiv eksperiment predstavile su studentkinje Prirodno matematičkoh fakulteta u Novom Sadu Katedra za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.

Ideja manifestacije je da se kroz zajedniču saradnju organizacija koje se bave decom, obrazovnih ustanova, resornih institucija i naučnih ustanova doprinese stvaranju generacija odgovornih građana i smanjenu potrošnje vode, koja je najznačajniji resurs današnjice.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti