Inovativni klaster „Panonska pčela“ organizuje radionice za pčelare

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ove i početkom sledeće godine Inovativni klaster „Panonska pčela“ organizovaće i realizovati sest edukativnih radionica.

Radionice će biti besplatne, a namenjene su kako pčelarima, tako i učenicima srednjih poljoprivrednih škola, navodi se u saopštenju Klastera.

Projekat je započet 7. decembra edukativnom radionicom u Poljoprivrednoj skoli sa domom ucenika u Futogu.

Radionici su prisustvovali učenici trećeg i četvrtog razreda, članovi pčelarske sekcije i nekoliko profesora. Svečana sala škole bila je puna, sa preko 50 učenika i profesora koji su s velikom pažnjom pratili predavanja prof. dr Ivana Pihlera, Vladimira Hunjadija, pčelara koji pčelari više od 50 godina i Hadži Zorana Jovanovića, predsednika UO Inovativnog klastera „Panonska pčela“.

Od mnogrobojnih tema o pčelarstvu, koje će biti obrađene tokom održavanja edukativnih radionica, na ovoj prvoj teme su bile prilagođene uzrastu slušalaca i pretežno su se odnosile na razvijanje svesti mladih o važnosti pčela i njihovom značaju za očuvanje životne sredine.

Održana radionica izazvala je veliku pažnju mladih. Sledeća edukativna radionica u okviru ovih besplatnih predavanja, planirana je u Šidu u Srednjoj poljoprivrednoj školi a prisustvovaće joj pčelari iz te opštine.

Teme će biti slične, ali će biti i novih kao što su „informacione tehnologije u pčelarstvu“, „značaj i mogućnosti zaštite geografskog porekla meda sakupljenog u Vojvodini“, „Nacionalni program za pčelarstvo“ i druge.

Planira se održavanje radionica i u Novom Sadu, Melencima, Novom Bečeju i Lazarevu, mestima s kojima Klaster „Panonska pčela“ uspešno sarađuje.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti