Inovacijama i novim idejama do efikasnije ekonomije i stabilnog društva

Nordijska poslovna alijansaNordijska poslovna alijansa organizovala je svoju prvu tribinu posvećenu održivom razvoju pod nazivom „Učiti od najboljih“. Tribina je prva u nizu planiranih događaja u sklopu „Nordic Green“ projekta koje će Nordijska poslovna alijansa sprovesti tokom 2014. godine, a današnji događaj imao je za cilj da osim širenja ekološke svesti kod domaćih kompanija i javnosti, ukaže na važnost održivog ekološkog poslovanja u Srbiji, a prema iskustvu koje postoji u nordijskim zemljama.

Komentarišući zaključke skupa Uroš Mihajlović, izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse izdvaja da su se učesnici saglasili da treba nastaviti rad na prilagođavanju legislative u oblasti industrijske ekologije u Srbiji, a sve u cilju da se sadašnjim i potencijalnim investitorima obezbedi sigurnost i bolja predvidljivost troškova poslovanja. „Neophodno je aktivnije pristupiti promeni ekološke politike zemlje, i promeniti sadašnji model po kome se sredstva za ekologiju izdvajaju za adhoc aktivnosti a ne za strateški razvoj ove oblasti. Boljom preraspodelom ionako nedovoljnih sredstava i ulaganjem u inovacije i nove ideje doprinelo bi se stabilnijem razvoju privrednog ambijenta i rastu broja radnih mesta. Dobar primer za to je potencijal reciklažne industrije kao nove grane privrede kojom bi, prema procenama eksperata, smeće kao resurs obezbedilo Srbiji godišnji prihod od preko 100 miliona evra u punom obimu aktivnosti. U ovom procesu treba iskoristiti iskustva skandinavskih zemalja koje prednjače u ovoj oblasti, ne bi li se on okončao najefikasnije i sa što manje utrošenih resursa –vremena, novca, ljudskih resursa što je i bio cilj organizacije ovog skupa“, zaključuje Mihajlović.

Na tribini „Učiti od najboljih“ učestvovali su Siniša Mitrović – savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Kristina Mitrović – specijalista za pitanja životne sredine u kompaniji Telenor Srbija, Irena Dobosz – menadžer za održivost u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa, Miloš Stanković, mladi elektoinženjer i pronalazač koji je prošle godine dobio nagradu za životno delo u NR Kini i Filip Vukša, aktivista koji je prosledio više od 3500 administrativnih žalbi različitim direkcijama grada Beograda.

Poslovna vizija i fokus delovanja Nordijske poslovne alijanse pored jačanja poslovnih veza između Srbije i skandinavskih zemalja je i promovisanje ekološke dimenzije u poslovanju. Cilj je i da svojim edukativnim aktivnostima srpskoj javnosti približi sistem vrednosti skandinavskih zemlja koje imaju znanje i ogromno iskustvo u sferama održivog razvoja. Nordijska poslovna alijansa planira objedinjavanje što većeg broja relevantnih činilaca u društvu, obrazovnih profila i generacija kako predavača tako i učesnika na budućim sličnim edukativnim događajima, kako bi, unapređujući ovu ali i druge oblasti što efikasnije doprineli sveukupnom razvoju Srbije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti