Indija treća u svetu po proizvodnji solarne energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Indija se popela na treće mesto na svetskoj rang listi proizvodnje solarne energije, odmah iza Kine na prvom i SAD-a na drugom mestu.

Rast proizvodnje solarne energije u Indiji 2023. godine činio je čak 5,9 odsto globalnog rasta solarnih kapaciteta, stoji u najnovijem globalnom pregledu električne energije za 80 zemalja koju je objavio analitički centar Ember.

Kada je reč o novim energetskim kapacitetima u Indiji u ovoj godini, Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) objavio je izveštaj za prvi kvartal 2024. godine.

Prema izveštaju POWERup, Indija je dopunila svoj energetski miks sa rekordnih 13.669 megavata u periodu od januara do marta ove godine, a obnovljivi izvori energije činili su čak 71,5 odsto svih novih kapaciteta.

Među obnovljivim izvorima energije dominirale su solarne elektrane sa 62,1 odsto novih energetskih kapaciteta, odnosno 8495 MW.

Pročitajte još:

Energija vetra činila je 8,4 odsto dodatih kapaciteta u prvom kvartalu 2024. godine, a zemlja je proširila i svoje nuklearne kapacitete za 700 MW.

Ulaganja u obnovljive izvore energije opala su za 58,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ali Indijska Vlada najavljuje da će sektor OIE privući investicije u vrednosti od oko 16,5 milijardi dolara.

Indija namerava da svake godine doda novih 40,7 GW obnovljive i nuklearne energije kako bi do 2030. godine ostvarila 500 GW nefosilnih kapaciteta.

Zemlja se još uvek u velikoj meri oslanja na fosilna goriva rangirajući se kao treći najveći svetski emiter gasova staklene bašte poreklom iz energetskog sektora.

Iako su i kapaciteti uglja zabeležili porast i u prvom kvartalu 2024. godine, ukupan udeo uglja u energetskom miksu Indije po prvi put je pao ispod 50 odsto. Vlada Indije namerava da održi ovaj trend kako i u 2030. godini proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva ne bi prelazila 50 odsto.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti