Inđija + inicijativa = Inđijativa

Život u lokalnoj zajednici može da bude mnogo bolji ako se podstakne kolektivni duh i kritika pretvori u akciju, što je na ličnom primeru pokazalo osmoro studenata iz Inđije kada su osnovali udruženje Inđijativa. Za godinu i po dana, koliko postoje, razbudili su uspavane sugrađane i opštinsku vlast, i rešili više od 100 problema u svom gradu. Duh inđijativizma sad se polako širi celom Srbijom

Foto: Inđijativa

Svi  bismo  voleli  da  nam  sredina  u  kojoj  živimo  bude  zdravija  i  uređenija,  a  opet,  malo  kad  smo  spremni  da  nešto  zajednički  preduzmemo  da  tako  i  bude.  Kad  su  shvatili  da  bi  mnogo  toga  što  im  smeta  voleli  da  promene  u  svom  gradu,  a  da  od  kritike  i  žaljenja  nema  ništa,  osmoro  studenata  iz  Inđije  spontano  je  došlo  na  ideju  da  nešto  preduzmu  i  da  sa reči pređu na dela. Tako je nastala Inđijativa, udruženje volontera i aktivista, sa ciljem da zajedno sa sugrađanima i vlastima rade na otkrivanju i rešavanju raznih problema u svojoj lokalnoj zajednici.

Svojom  aktivnošću  inđijativci su  definitivno  razbudili  i  sugrađane i opštinsku vlast, mada su reakcije na njihov rad od samog početka bile podeljene. „Bilo je i pozitivnih i negativnih.  Građani  su  nas  u  početku  posmatrali  sa  velikom  dozom sumnje, tražeći da proniknu u motive našeg rada za koje  su  mislili  da  su  skriveni  i  podstaknuti  ličnim  interesom. S druge strane, opštinska vlast je imala vrlo pozitivan stav  prema  nama  jer  im  se  sviđao  polet  i  entuzijazam  kojim  smo  zračili.  Vremenom  su  se  stvari  okrenule.  Građani  su nas zavoleli zato što smo radom i delom stali iza svojih reči i nismo se plašili da pohvalimo opštinsku vlast kad je za to stvoren uslov ali i da iskritikujemo kada je kritika više nego  neophodna.  Sa  takvim  stavom  su  nam  se  ipak  vrata  opštine dobrano pritvorila”, kaže Mladen Rajić, jedan od aktivista udruženja koje sada broji sedmoro stručnjaka raznih profesija, ujedinjenih u želji da svojim znanjem podstaknu pozitivne promene u društvu.

Sugrađani im se redovno obraćaju putem mejla ili društvenih mreža sa zahtevom da se neki problem reši, a inđijativci traže  da  se  situacija  detaljno  opiše  i  po  mogućstvu  zabeleži kao slika ili video, a često odlaze i na teren da pričaju sa sugrađanima o tome šta ih tišti. Nakon toga kontaktiraju nadležne službe putem Sistema 48 – platforme koja je  implementirana  u  opštini  i  služi  za  prijavu  komunalnih  problema.  Ukoliko  je  problem  drugačije  prirode,  obraćaju  se  institucijama  pisanim  i  usmenim  putem,  koristeći  sva  sredstva i alate osigurane zakonskim regulativama prema pravilima  delovanja  demokratskog  društva  –  pišu  molbe,  zahteve za informacije od javnog značaja, peticije i dr. „Ono što je možda naš pečat jeste to što svemu dajemo medijski karakter  koji  probleme  približava  celoj  zajednici.  Time  se  stiče masovnost i ostvaruje određeni pritisak koji podstiče donosioce odluka da prilože rešenje”, ističe Mladen.

Foto: Inđijativa

Veliki  deo  svog  kredibiliteta  inđijativci su  izgradili  putem  portala  indjijativa.rs  i  društvenih  mreža,  što  im  je  pomoglo  da  postanu  vidljiviji  ne  samo  u  lokalu  nego  i  širom  zemlje.  Tako  sad  i  žitelji  Inđije,  kao  i  cela  Srbije,  mogu  da  vide da je tokom poslednjih godinu dana ovo udruženje uspelo da inicira i pomogne da se reši više od 100 problema u njihovoj opštini. Na svaku od tih akcija su ponosni, ali ipak izdvajaju  humanitarni  piknik  u  Zoo  vrtu  „Koki“  na  kom  su  organizovali  niz  radionica  i  aukciju  slika,  a  prikupljen  novac prosledili za lečenje dvoje malih sugrađana. Veliku  pažnju  dobila  je  i  akcija-reakcija,  kada  su  ispratili  nelegalno sečenje dva stabla lipe u samom centru grada  i  tražili  od  nadležnih  da  se  počinilac  kazni  i  da  posadi  nova  stabla.  Poslednja  akcija  na  koju  su  posebno  ponosni jeste pokretanje izazova #prO2diši – kojim su podstakli sugrađane da sade drveće i smanje upotrebu plastičnih kesa.

Na  osnovu  dosadašnjeg  iskustva  inđijativci  su  primetili da su građani najosetljiviji na probleme kod kojih jasno uviđaju da se novac iz budžetskih sredstava koristio loše ili nenamenski. „Takvi problemi direktno pogađaju većinu građana i oko njih se najviše aktiviraju”, kaže Mladen i dodaje da je, s druge strane, opštinska vlast najtvrđa na one probleme koji direktno ukazuju na neodgovornost nadležnih.  „Obično  su  to  stvari  koje  bi  trebalo  da  su  rešene  nekim  projektom  ili  predviđenim  sredstvima  u  budžetu,  a  nisu.  Tu  nailazimo  na  konflikt  koji  eskalira  sa  svakom  kritikom  koja  bude  javno  upućena  na  račun  onih  koje  smatramo  krivim.  Svakako,  veoma  je  teško  rešavati  probleme  koji  zahtevaju  strategijsko  i  dugoročno  bavljenje  istim  jer  se  perspektiva  nadležnih  za  bavljenje  tim  problemima  obično  proteže na period od četiri godine – period jednog mandata.

”Ima i situacija kad neki problem uporno ne može da se reši, ali inđijativci se ne predaju. Jedan od takvih primera je problem ivičnjaka koji se nalazi na pešačkom prelazu koji je neprilagođen osobama koje imaju poteškoća pri kretanju i kreću se u kolicima, kao i majkama koje tuda često prolaze sa dečijim kolicima jer je tu i početak pešačke zone u centru  grada.  „Rešenje  problema,  tačnije,  obaranje  ivičnjaka  čekamo skoro godinu dana. Imali smo obećanja nadležnih da  će  problem  biti  rešen  u  roku  od  nekoliko  dana,  pa  kad  krene  građevinska  sezona,  itd.  Razlozi  zašto  se  to  još  nije  rešilo i danas nam nisu jasni, ali za godišnjicu nerešavanja pripremamo performans koji će, nadamo se, privući pažnju i odjeknuti šire od Inđije i izazvati reakciju. Poenta je da ne odustajemo ni od jednog problema”, ističe Mladen.

Jedan  od  ciljeva  udruženja  jeste  da  Inđija,  kao  najmanje  zelena  opština  u  Vojvodini,  postane Zelena prestonica Evrope. Budući da je Vojvodina generalno slabo pošumljen region, a da je Inđija jedna od razvijenijih opština, inđijativci smatraju da ona treba da prednjači u tome da se ovaj trend promeni.

Inđijativci  nisu  samo  razbudili  Inđiju,  nego  su  motivisali i mnoge lokalne zajednice širom zemlje. „Ohrabrujemo svakog ko ima sličnu viziju stvari da nas kontaktira i podeli svoju priču sa nama”, kaže Mladen i dodaje da je udruženje Inđijativa  uspostavilo  kontakt  sa  sličnim  organizacijama na Balkanu jer nas u regionu povezuje i ono što je dobro, ali i isti problemi.

Na izmaku godine inđijativci polako privode kraju postojeće akcije, kao što je sađenje stabala, i spremaju se za nove. Uskoro postavljaju Dobre čiviluke na koje će građani odlagati svoju nepotrebnu odeću kako bi se ista našla onima kojima je  potrebna.  Uporedo  rade  na  projektu  revitalizacije  dečijih  igrališta i sportskih terena u opštini s akcentom na povećanju zelenih površina. Projekat bi trebalo da počne početkom sledeće građevinske sezone ukoliko sve bude po planu.

Na pitanje koliko se Inđija promenila za poslednjih godinu  i  po  dana,  Mladen  Rajić  s  ponosom  ističe  da  se,  uprkos  zagađenju,  u  vazduhu  širi  inđijativizam,  koji  izaziva  pozitivne reakcije kod građana. Oni su sada motivisani da izađu iz svoje zone komfora, da glasno govore o svojim problemima  i  da  počnu  sami  da  traže  put  ka  rešavanju  istih.  Inđijativce  pak  hrabri  to  što  vide  da  nisu  sami  i  da  imaju  podršku i pomoć.

Priredila: Gordana Knežević

Tekst je objavljen u novom broju Magazina Energetskog portala ZELENI IZUMI, decembar, 2019 – februar, 2020.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti