Hrvatska može da postane lider u regionu , smatra Brzezinski

katar-zainteresiran-za-lng-terminal-na-krku1Izgradnja LNG terminala je investicija niskog rizika koja nije komplikovana, a Hrvatskoj može brzo doneti veliku ekonomsku dobit, istaknuo je u sredu Ian Brzezinski, saradnik Atlantskog veća, na tribini „Spajanje Evrope od severa do juga: uloga Hrvatske u inicijativi Tri mora“ koja je održana u Kući Evrope u Zagrebu.

Reč je o jednostavnoj tehnologiji i projektu koji nije skup i koji Hrvatska sama može da sprovede, smatra Brzezinski, ističući kako je Evropska unija izrazila spremnost da uplati gotovo pola iznosa vrednosti te investicije.

Atlantsko veće, čiji je Brzezinski viši saradnik, think tank je sa sedištem u Vašingtonu čiji je cilj promovisanje konstruktivnog vodstva i angažman u međunarodnim pitanjima.

Veće je na summitu u Istanbulu 2014. u saradnji sa Srednjoevropskim energetskim partnerima (CEEP) izradilo izvještaj koji je pozvao na ubrzanje izgradnje evropskog koridora sever-jug u područjima energetike, saobraćaja i komunikacija. Koridor bi se prostirao između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, a izgradnja LNG terminala poklapa se s iznesenim ciljevima.

Preporuke izveštaja upućene su donositeljima politika na državnim i regionalnim nivoima Evropske unije i SAD-a, a njegovi zaključci su inspirisali sastanak čelnika država srednje Evrope koji su na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Nju Jorku 2015., a zatim na samitu u Dubrovniku u 2016., dogovorili pokretanje inicijative Tri mora, stoji u saopštenju konferencije.

„SAD želi Evropu koja je snažna, ujedinjena, uspešna , jer takva Evropa može da bude bolji partner SAD-u u sve globaliziranijem svetu s kojem se suočavamo“, istaknuo je na konferenciji Ian Brzezinski, sin Zbigniewa Brzezinskog, slavnog američkog stručnjaka za geopolitiku i savetnika za državnu sigurnost američkih predsednika Lindon Džonson i Džimi Karter.

Izvor:jutarnji.hr

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti