HEP najavljuje više od 200 solarnih elektrana širom Hrvatske do 2025. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Hrvatska elektroprivreda (HEP) nedavno je u rad pustila solarnu elektranu snage 215 kW koja se nalazi u krugu Termoelektrane-toplane Sisak, dok su u toku pripreme za puštanje u probni rad elektrane snage 200 kW u Termoelektrani-toplani Osijek.

HEP grupa integrisanjem ove dve solarne elektrane u sistem sada ima 63 ukupne snage  2,7 MW. 

Kako najavljuju iz ovog preduzeća uskoro počinje novi ciklus investicija koji bi trebalo da bude realizovan do kraja 2025. godine i tada će više od 200 solarnih elektrana biti postavljeno na HEP-ovim objektima. 

“Svaki novi proizvodni objekat korak je napred ka ispunjenju ciljeva koje je zacrtala vlada kada je reč o postizanju energetske nezavinosti koja se temelji na obnovljivim izvorima energije. Plan je da to leta u pogonu imamo deset velikih neintegrisanih solarnih elektrana, a do 2030. godine u vetru i suncu čak 700 megevata snage”, rekao je Frane Barbarić, predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Pročitajte još:

Solarne elektrane u Sisku i Osjeku sufinansirao je Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, a bespovratna sredstva dodeljena su u okviru Progama dodele podrške male vrednosti u oblasti zaštite okoline, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, navodi se na sajtu ovog preduzeća.

Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje podsetio je da se u krugu hidroelektrane Dubravka zavšrava izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti