Hemičari proizveli plastiku koja može da se reciklira bezbroj puta

Foto: pixabay

Hemičari sa Univerziteta Kolorada prozveli su novu vrstu plastike, koja bi, u teoriji mogla da se reciklira beskonačno mnogo puta.

Iako je plastika izuzetno koristan materijal, uticaj koji ona ima na našu životnu okolinu postao nam je jasan tek skoro i stoga su trenutne metode reciklaže plastike plastike neadekvatne.
Novostvoreni materijal, ima potpuno iste karakteristike kao i obična plastika, njenu snagu, izdržljivost i otpornost na toplotu, ali, za razliku od svakodnevno upotrebljivane plastike ovaj materijal može biti ponovo rastavljen na molekule koji predstavljaju njegovu građu. Ovaj proces naučnici nazivaju „hemijsko recikliranje“.
„Ovi polimeri mogu biti hemijski reciklirani i ponovo upotrebljeni, u principu, beskonačan broj puta“, izjavio je profesor Čen, čovek koji stoji iza ovog otkrića.
„Naš je san da vidimo da ovaj tim polimerne plastike preuzme čitavo tržište.“
Rezultati njihovog istraživanja i otkriće objavljeni su u časopisu Science.

Pošto ova nova vrsta polimera može lako da se „rasklopi“ na korisne bazne materijale, njegova vrednost može da se povrati i stoga potencijalno iskoristi nanovo i nanovo. Ova sposobnost novog materijala bi stala na put tome da plastika ulazi u cikluse životne sredine i takođe bi smanjilo potrebu za proizvodnjom nove plastike.

Preovlađujuća upotreba plastike, naročito one za jednokratnu upotrebu dovela je do masivnog globalnog zagađenja. Plastici je potrebno na stotine godina da se razloži prirodnim putem u našoj okolini, a u tom procesu ona biva razlagana na sve manje i manje delove koje na kraju završavaju u našim tanjirima, vodi pa čak i u vazduhu koji udišemo.

Stručnjaci su procenili da će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe. Najveći faktor u trenutnoj krizi plastičnnog zagađenja, pored prekomerne upotrebe jeste neadekvatan sistem reciklaže. Samo se 5% globalno proizvedene plastike reciklira a većina reciklirane plastike se pretvara u proizvode niske vrednosti koji se potom ne mogu reciklirati.

Kada bismo masovno počeli da koristimo ovaj novi tip plastike sprečili bismo ogromne količine plastike da završe na deponijama i zagađuju naše prirodno okruženje.

U članku u kome komentarišu ovo novo otkriće, hemičar Dr Haric Sardon i profesor Andru Douv razmatrali su koliko je ovaj novootkriveni materijal bitan za budućnost reciklaže. Oni su napisali da bi ovo otkriće moglo da dovede do sveta u kome se plastika na kraju svog upotrebnog života neće smatrati smećem već vrednim materijalom koji se može upotrebiti kako bi se napravili razni proizvodi.
„Ovo će podstaći reciklažu i podržati održivost“, zaključili su.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti