HBIS namerava da ponudi posao svima koji rade u Železari

257839Ministarstvo privrede prihvatilo je ponudu kineske kompanije Hestil (engleski naziv bio je Hbis), za kupovinu Železare Smederevo, a ugovor o prodaji će biti potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca. Kompanija Hestil je u toku ove nedelje dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare Smederevo za 46 miliona evra, navode iz Ministarstva privrede i dodaju da je to iznad minimalne cene iz javnog poziva. Hestil planira da ponudi zaposlenje svima koji i trenutno rade u čeličani, a ima ih oko 5.050. „Zaposlenima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju“, piše u saopštenju.

Hestil takođe namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru. Kako je precizirano, Komisija za sprovodenje postupka prodaje imovine Železare je nakon što je danas otvorila finansijsku ponudu Hestila, ustanovila da ona ispunjava sve propisane uslove, što je potvrđeno u Ministarstvu gde su ponude i otvorene. Hestil je, piše u saopštenju, konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika. Iako je proizvodnja i prodaja čelika glavna delatnost ovog giganta, Hestil pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima i aktivni su u drugim srodnim industrijama. Na globalnom nivou zapošljavaju preko 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu. Kao najveći proizvodač čelika u Kini, Hestil godišnje proizvodi 50 miliona tona, Grupa poseduje 37 visokih peći, od kojih 23 imaju kapacitet preko 1.000 kubika i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Poslovni prihodi Grupe su iznosili 43,7 milijarde dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva na kraju te godine 53 milijarde dolara. Uspeh Hestila se bazira i na primeni najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija. Grupa ulaže u svoje istraživačke centre, kao i na kontinuiranu edukaciju i usavršavanje zaposlenih. Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong. Između ostalog, ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Ukupne projektovane investicije iznose preko 300 miliona dolara, što se sastoji od investicije u osnovna sredstva i infrastrukturu. Cilj investicija u osnovna sredstva i infrastrukturu je da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje. Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto industriju. Ovo su ciljevi koji će biti postepeno ostvareni, navode u Ministarstvu. Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, planirano je da se u Smederevu dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona čelika.

Vesna Vukajlović

www.tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti