Havijer Bardem i Grinpis napravili „Utočište“ na Antarktiku

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedan od najpoznatijih glumaca današnjice Havijer Bardem nedavno je snimio dokumentarni film „Utočište“ u saradnji sa Grinpisom.

Grinpis je imao u planu kampanju o stvaranju najvećeg okeanskog utočišta na svetu u Antarktičkom okeanu, u kojoj su učestvovali mnogi naučnici i biolozi, koja je uključivala i snimanje dokumentarnog filma.

Uputili su se na Antarktik kako bi proučavali okean i životnu sredinu mesta koje bi se moglo smatrati najizolovanijim od ljudskog uticaja. Najhladniji, najvetrovitiji i najsuvlji kontinent na svetu već dugo oseća posledice klimatskih promena i u velikoj je opasnosti od mikroplastike.

Ekspedicija je trajala tri meseca, uz brojna naučna istraživanja i „posetu“ dubinama okeana. Učešće u projektu glumac je opisao kao dragoceno iskustvo, posebno izdvajajući raznovrsnost života podvodnog sveta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Torsten Dederichs)

Bardem je naglasio da ovu kampanju nije doživeo kao aktivizam, već kao prirodnu brigu za nečim što bi trebalo da pogađa svakog pojedinca. Komentarisao je da većina ljudi nisu stručnjaci za zaštitu životne okoline i da posledice klimatskih promena, globalnog zagrevanja i nemilosrdnog kretanja plastike kroz okeane vide u daljoj budućnosti, ne shvatajući da smo svedoci tih promena već sada.

Istakao je i važnost delovanja zarad budućih generacija koje će u nama videti krivce zato što nismo preuzeli ništa da spasemo planetu, a tada će možda biti kasno.

Smatra da je potrebno putem sedme umetnosti dopirati do svesti pojedinaca i predstaviti im koliko je zapravo opasno ignorisati nešto tako evidentno kao što su klimatske promene i sugerisati na važnosti rada svakog po malo na zaštiti životne sredine.

Bardem je najavio i film „Dine“, rađen po istoimenoj noveli, koji će biti premijerno prikazan naredne godine.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti