Greenpeace traži obustavu izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu

Foto-ilustracija: Pixabay

Organizacija Greenpeace Srbija uputila je zahtev da se prekinu radovi na izgradnji fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu sve dok ne bude javnosti prezentovana studija o uticaju te fabrike na životnu sredinu.

Iz ovog udruženja najavili su da će njihov pravni tim pokrenuti sudske postupke i tražiti obustavu investicije u Zrenjaninu pošto se ne poštuju osnovni zakonski propisi.

Prema navodima te organizacije, do sada su Gradska uprava Zrenjanina i Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorili da studiju ne poseduju, dok iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, koji je naveden kao nadležan u tom slučaju, odgovor u zakonskom roku nije stigao.

Kako su istakli, postojanje te studije od vitalnog je značaja kako bi radovi uopšte bili započeti te da je studija po domaćim i zakonima Evropske unije obavezna.

Iz te organizacije su postavili pitanje da li Pokraijnski sekretarijat nešto krije pošto se do sada nije oglasio i odgovor nije dao u zakonskom roku.

Kamen temeljac za izgradnju kineske fabrike Šandong Linglong koja će prema najavama proizvoditi 13 miliona guma godišnje, postavljen je 30. marta 2019. godine u Zrenjaninu. Fabrika će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 miliona evra.

Izvor: Beta

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti