Green Fest predstavlja filmski program

Najbolja i najnovija filmska ostvarenja u oblasti ekologije, životne sredine, održivog razvoja i ljudskih prava, će i ove godine biti okosnica programa najuticajnije „zelene“ manifesticije u Srbiji – Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“, koji se održava od 13. do 16. novembra, u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Plastika nije igračka. Promeni igru!”

Foto: Green Fest

Deveto izdanje festivala donosi 7 najznačajnijih dokumentarnih filmova iz ove i prethodne godine, od čega će 6 imati premijeru u Srbiji, a pored toga će biti prikazano i 54 filma kratkog i srednjeg metra od ukupno 1486, koliko ih je prijavljeno na konkurs festivala.

Prva projekcija je zakazana za 13. novembar u 18 časova, kada će biti prikazan film, koji prati temu ovogodišnjeg festivala, „Plastični okean“, u izvršnoj produkciji Leonarda Di Kaprija. Priča zamišljena kao „lov“ na neuhvatljivog plavog kita, iznenadnim zapletom postaje film o neverovatnom zagađivanju okeana plastikom, ali i posledicama po zdravlje životinja i ljudi. Film je sniman 4 godine na 20 lokacija širom sveta. Ovo nagrađivano ostvarenje će biti reprizno prikazano i u četvrtak, 15.novembra u 18 časova. Trejler možete da pogledate na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=6zrn4-FfbXw.

Foto: Green Fest

Festival će biti zvanično otvoren 13. novembra u 20 časova, dodelom nagrada za najbolje filmove kratkog i srednjeg metra, nakon čega sledi premijerna projekcija višestruko nagađivanog filma „Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?“, o uticaju „brze mode“ i proizvodnje farmerki na reke, ali i inovativnim rešenjima u ovoj industriji koja mogu da dovedu do pozitivnih promena u stvaranju „etičke i održive mode“ kao globalnog koncepta u proizvodnji odevnih predmeta. Film će biti prikazan i u repriznom terminu, u sredu 14. novembra u 16 časova. Trejler možete da pogledate na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=747kbvLHM0Y.

Poslednja premijerna projekcija festivala, u petak 16. novembra u 20 časova „Mladi i nezaustavljivi“ svedoči o pokretu mladih koji ozbiljno shvataju hitne probleme i ozbiljno stanje životne sredine na globalnom nivou. Boreći se za svoj glas, svoje mesto u politčkom poretku, i svoju budućnost, beskompromisno šalju poruku da su ih starije generacije izneverile, i da je vreme da im se sklone sa puta. Rediteljka filma Slejter Džul-Kemker je ovaj film počela da snima sa 15 godina, beležeći intervjue sa političarima i odlaske na konferencije o klimi širom sveta. Nakon 10 godina, njena priča sublimira poruku da mladi žele promene,na koje starije generacije nisu bile spremne. Trejler možete da pogledate na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=3XS-22tabZI.

Svi dugometražni filmovi će se od ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festivala.

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj Sali Doma omladine Beograda se mogu kupiti isključivo na blagajni Eventima koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, ulica Dečanska broj 1, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Pored dugometražnih filmova, „Green Fest“ je poznati i po filmovima kratkog i srednjeg metra, koji će biti prikazivani u Sali Amerikana, Doma omladine Beograda. Ukupno 54 filma iz 6 kategorija se bori za nagrade festivala, od ukupno 1486, koliko se prijavilo na ovogodišnji konkurs. Ovi filmovi obrađuju veliki broj tema i predstavljaju posebno zanimljiv program za sve filmske sladokusce. Filmovi koje je žiri proglasio pobednicima biće prikazani u petak, 16. novembra u 19 časova. Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra je u potpunosti besplatan.

Više informacija o 9. Green Fest-u se mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji festivala – www.greenfest.rs.

Ovogodišnji festival se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske Ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske Unije, Nemačke organizacije za međunarodnju saradnju, Fondacije Hajnrih Bel, kao i pomoć i podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti