Grci preuzeli hrvatsku naftnu kompaniju

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc Rentschler)

Grčka kompanija Koral objavila je u sredu da je zaključila sporazum o preuzimanju 75 odsto udela u firmi Apios, hrvatskom naftnom distributeru.

Grčka kompanija, osnovana 1926. godine pod nazivom Šel Helas, dobila je ime Koral 2010. godine, kada ju je preuzela jedna od najvećih grčkih poslovnih grupacija, Motor Ojl Helas.

Sa oko 700 Šel benzinskih pumpi u Grčkoj, Koral je jedan od lidera na grčkom tržištu.

Okosnicu Koralovog poslovanja čine veleprodaja i maloprodaja naftnih proizvoda za kupce u industrijskom, trgovačkom i transportnom sektoru.

Matična kompanija Motor Oil grupa upravlja sa tri glavna brenda u naftnoj industriji Grčke – Šel, Avin i Cajklon – i poseduje čak 1.400 benzinskih stanica.

Apios ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj, a osnovan je 2009. godine i na hrvatskom tržištu ima udeo od oko tri posto, uz značajan angažman u veleprodaji naftnih derivata.

Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.

Preuzimanjem kompanije Apios u Hrvatskoj, Koral i Motor Ojl nastavljaju širenje poslovne mreže sa ciljem plasmana proizvoda i usluga, koristeći svoje iskustvo u maloprodaji naftnih derivata u Grčkoj i u regiji jugoistočne Europe.

Izvor: Apios.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti