Gradnja MHE „Jabuka“ možda ugrožava kulturnu baštinu

news-2015-march-kolinda_rijeka_775732748Koncesija za gradnju MHE „Jabuka“ na rijeci Kolini na lokalitetu Jabuke kod Ustikoline dodeljena je u julu ove godine sarajevskoj firmi EKO-REM na period od 30 godina. Vrednost ukupne investicije procenjena je na 2,3 miliona KM, a prema ranijim najavama izgradnja je trebalo da počne u oktobru. Ipak, postoji zabrinutost šta će se desiti sa kulturno-istorijskim nasleđem na tom području.

Ugovorom je predviđena izgradnja postrojenja instalirane snage od oko 700 kW sa godišnjom proizvodnjom od 3,1 GWh električne energije.

Tvrde iz Udruženja Kulturna baština BPK Goražde kako se iz elaborata uopšte ne vidi da se na području Modrog polja nalazi Nacionalni spomenik BiH. Takođe, brine ih činjenica da se predviđa izgradnja cevovoda u sklopu gradnje hidroelektrane, zahvat koji će neminovno zbog prisustva teških mašina kojima će biti rađeno ukopavanje cevovoda i izgradnja servisnog puta, dovesti do degradacije zemljišta.

„To će dovesti do potkopavanja i erozije tla. Kulturno nasleđe Modrog polja se nalazi u neposrednoj blizini reke Koline i makadamskog puta i preti mu opasnost od oštećenja i uništenja. Autor elaborata uopšte nije koristio tekst Odluke o proglašenju Nacionalnog spomenika BiH na području Modrog polja u kojem su jasno definisani stavovi i mjere zaštite. Sama gradnja servisnog puta i cevovoda narušava oblast područja radi gradnje određenih betonskih podzidova“, smatra Eldin Baljević predsednik Udruženja Kulturna baština BPK Goražde.

Ističe kako elaborat ima 31 stranicu te da je za Udruženje Kulturna baština posebno važan „Pregled mogućih utjecaja zahvata na okoliš“.

S druge strane stanovnici Jabuke zagovaraju gradnju elektrane, a slabostima elaborata i ne pridaju posebnu važnost, bar ako je suditi po onome što se čulo tokom rasprave.

Portal energetika.ba podseća da je prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji najavljeno da će investicija poboljšati energetsku stabilnost te dovesti do novih zapošljavanja.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti