Gradnja kuće u Nemačkoj postaje prošlost?

Foto-ilustracija: Unsplash (Mårten)

Minster, grad u Nemačkoj, odlučio je da drastično ograniči izgradnju porodičnih kuća, navodeći ekološke razloge kao glavni motiv tog poteza. Ova odluka se dešava u zemlji u kojoj su porodične kuće ne samo popularne, već predstavljaju simbol individualizma.

Ovaj potez u Minsteru, jednom od većih nemačkih gradova, predstavlja pomak ka porodičnim kućama, koje se reklamiraju kao održivije rešenje za urbani razvoj. Gradski plan pod nazivom „Propisi o gradnji samo za klimu u Minsteru“, nedavno je predstavljen i odobren od strane gradskog veća, prenose nemački mediji.

Porodična kuća je najomiljeniji oblik života u Nemačkoj, milioni kuća nalaze se širom zemlje. Međutim, odluka gradskog veća Minstera je u skladu sa brojnim studijama uticaja na životnu sredinu. Porodične kuće, iako poželjne zbog svog prostora i privatnosti, imaju veći ekološki uticaj. One troše više zemljišta, građevinskog materijala, samim tim i više otpada stvaraju, troše i više energije u poređenju sa zgradama sa više stanova.

Pročitajte još:

Minsterski model sugeriše trend preispitivanja stambenih strategija, favorizujući izgradnju višeporodičnih kuća. Ovaj pristup omogućava da više ljudi živi na približno istoj površini zemljišta uz manja ulaganja, jer je potreban samo jedan krov ili sistem grejanja.

Savezna ministarka građevinarstva zalaže se za „ciklus alternativnog korišćenja“, ideja je da stariji ljudi, čiji su domovi postali preveliki nakon što su se njihova deca iselila, mogu se preseliti u manje stanove. Ovo bi omogućilo mlađim porodicama da kupuju i renoviraju starije kuće. 

Kako se sve više nemačkih gradova bori sa izazovom nedostatka stanova i održivosti životne sredine, model Minstera predstavlja novi, iako kontroverzan, pristup urbanističkom planiranju. Kako se to odvija, drugi gradovi će možda razmišljati o sličnim merama suočeni sa promenom globalne klime i promenljivim zahtevima za stanovanje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti