Grad Grac planira potpunu transformaciju saobraćaja do maja 2021.

Grad Grac želi da preuzme odgovornost prema budućim generacijama i stanovništvu koje je već pogođeno klimatskom krizom i zagađenjem vazduha. Iz tog razloga je početkom 2020. godine pokrenut sveobuhvatan novi plan urbane mobilnosti Neuer Mobilitätsplan 2020, koji se uglavnom temelji na socijalnoj pravdi i klimatskoj neutralnosti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Raphael Nast)

Grad Grac novim planom podržava želje svojih građana i građanki i njima i njihovoj deci želi osigurati bolji kvalitet života i održivi razvoj grada. Novim planom mobilnosti takođe želi da pokrene dalji korak ka unapređenju i podizanju atraktivnosti središta grada, uz istovremeno praćenje evropskih i svetskih trendova u prostornom planiranju i urbanom razvoju, a gradska uprava ne krije svoju nameru da u tim nastojanjima Grac postane uzor drugim gradovima.

U Gracu su svesni kako izrada i primena socijalno pravednog i klimatski povoljnog plana mobilnosti iziskuje dosta vremena, ali isto tako smatraju kako je u trenutnoj kriznoj situaciji potrebno hitno delovanje. Gradska uprava je zato odlučila da usvoji paket mera kako bi se što pre smanjilo opterećenje gradskih saobraćajnica. Prve mere stupiće na snagu početkom oktobra 2020, dok se potpuno sprovođenje novog plana mobilnosti očekuje do početka 2022. godine.

Mere koje stupaju na snagu početkom oktobra ove godine odvijaće se u dve faze. Prve „žrtve“ novog plana mobilnosti u Grazu biće terenski automobili (SUV vozila). Naime, ovi nezgrapni urbani terenci će se u prvoj fazi postupno uklanjati iz središta grada pa će za njih od 1. oktobra biti uvedena zabrana saobraćanja od petka do nedelje. Ova prelazna faza trajaće dva meseca, a već od 1. decembra 2020. zabrana saobraćanja važiće i za sve radne dane, odnosno od ponedeljka do nedelje.

Foto-ilustracija: Pixabay

Druga faza počeće se sprovoditi 1. maja 2021. godine, kada će se središte grada osloboditi svih automobila koji nisu apsolutno nužni. Stoga će od 1. maja sledeće godine na snagu stupiti potpuna zabrana saobraćanja, uz određene izuzetke, a zabrana za terenska vozila proširiće se i na preostalo područje grada. Izuzeci se odnose na osobe s invaliditetom koje zavise od prevoza automobilom i svakako interventna vozila (policijska vozila, vozila hitne pomoći, vatrogasci i dr.) i vozila komunalnih službi.

Od početka septembra ove godine održavaće se prezentacije za građane Graca na kojima će ih se upoznavati s novim saobraćajnim pravilima, a posebni kursevi organizovaće se za neiskusne bicikliste. Na području središta grada urediće se šest novih stanica sistema javnih bicikala koje će stanovnici Graca moći besplatno da koriste. Takođe, osim bicikala, građanima će na raspolaganju biti i bicikli za prevoz tereta. Svi vlasnici automobila moći će da ostvare pravo na zamenski, potpuno nov bicikl i godišnju karticu za javni prevoz.

Gradska uprava Graza svojim građanima/kama stoji na raspolaganju i sve primedbe na novi plan urbane mobilnosti mogu joj se dostaviti putem onlajn obrasca.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti