Globalni Simpozijum o zagađenju zemljišta

Foto: http://www.sepa.gov.rs
Foto: http://www.sepa.gov.rs

Na globalnom Simpozijumu o zagađenju zemljišta koji je održan u periodu 2-4. maja u sedištu UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu, Italija predstavljen je projekat saradnje italijanskog Ministarstva životne sredine, zemljišta i mora, Agencije Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UN environment) i Ministarstva životne sredine Republike SrbijeAgencije za zaštitu životne sredine.

U okviru ove pomoći podiže se kapacitet Agencije za zaštitu životne sredine za monitoring kontaminiranih lokaliteta, uzorkovanje i analize zemljišta i izradu Katastra kontaminiranih lokaliteta.
 

 

Biće izrađeni karakterizacioni planovi za detaljno ispitivanje industrijskih lokaliteta „Viskoza“ Loznica i „Zorka“ Šabac i unaprediće se Informacioni sistem zaštite životne sredine u delu Katastra kontaminiranih lokaliteta.

Globalni Simpozijum je prvi korak u implementaciji dobrovoljnih smernica za održivo upravljanje zemljištem u smislu sprečavanja i smanjivanja štetnih materija u zemljištu kao načina održavanja dobrog statusa i kvaliteta zemljišta i sigurnosti hrane u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti