GIZ i UNDP zajednički za klimatski pametnu i energetski efikasnu Srbiju

Foto: UNDP

Dvadeset prvog septembra je u prostorijama UN-a u Srbiji potpisan Sporazum o saradnji između Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kako bi se uskladile i koordinirale aktivnosti usmerene na borbu protiv klimatskih promena u Srbiji.

Od 2016. godine, GIZ i UNDP zajednički podržavaju Vladu Republike Srbije, blisko sarađujući sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine, kako bi pomogli u privlačenju novih i rastu postojećih investicija u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Foto: UNDP

„Današnji Sporazum predviđa proširenje naše saradnje i obuhvata komplementarne aktivnosti koje  doprinose  smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i omogućavaju prilagođavanje lokalnih zajednica u Srbiji kako bi postale otpornije na promene klime“, izjavila je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji, napominjući „Jedna od prvih stvari koju ćemo uraditi, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i GIZ-om, je da pružimo dalji podsticaj sazrevanju klimatski pametnih inovativnih ideja u okviru Klimatskog inkubatora i da obezbedimo svu neophodnu podršku za njihovu primenu u praksi“.

Foto: UNDP

Gospodin Gerhard Sippel, direktor Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u Srbiji izjavio je da je saradnja izmedju GIZ i UNDP prirodan i neophodan korak, naglasivši: “GIZ u ime nemačke Vlade sprovodi programe koji direktno utiču na osposobljavanje partnera i prevazilaženje barijera za implementaciju projekata u oblasti bioenergije kao i poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, a istovremeno unapređuje proces donošenja investicionih odluka u ovoj oblasti. Zajedničke aktivnosti u okviru naše saradnje će dalje jačati kapacitete naših partnera, lokalnih samouprava, da sprovedu projekte koji će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i na taj način obezbediti održiv razvoj svojih sredina.

Klimatski inkubator oformljen je u maju 2018. u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i UNDP-a. U okviru njega, 40 timova koji su imali najinovativnije ideje i projekte za smanjenje GHG i unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena – dobija stručnu podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti