Gebrüder Weiss teži ka klimatskoj neutralnosti do 2030. godine

Foto: Gebrüder Weiss (Do 2030. godine, Gebrüder Weiss želi da upravlja svojim sopstvenim lokacijama na klimatski neutralan način. Ovde: Fotonaponski sistem na lokaciji Lauterah, sa glavnom kancelarijom u pozadini)

Kao moderan provajder logističkih usluga, kompanija Gebrüder Weiss sa svojom strategijom održivosti GWcares postavila je cilj da CO2 stopu svede na nulu : do 2030. logistički objekti u vlasništvu kompanije bi trebalo da budu klimatski neutralni. Na ovaj način, kompanija se suočava sa svojom odgovornošću i daje svoj doprinos globalnim klimatskim ciljevima. Da bi to uradili, Gebrüder Weiss pažljivo prati emisije CO₂ na svih 180 sopstvenih  lokacija. Trenutnu visinu CO₂ emisije i potrošnju energije na lokacijama kompanija  je brojčano iskazala u svom aktuelnom  izveštaju o održivosti. Ove emisije se postepeno smanjuju – za deset procenata godišnje.

Izveštaj o održivosti takođe navodi važne mere koje treba preduzeti na putu do   klimatske neutralnosti i načine na koje naši savremeni logistički objekti mogu da iskoriste  sve dostupne mogućnosti za uštedu energije i smanjenje zavisnosti od ograničenih resursa.

Važnu ulogu u tome igra instalacija fotonaponskih sistema (PV) na krovovima logističkih terminala. Gebrüder Weiss ima već 18 takvih sistema. Zajedno generišu više od 4.600 megavat sati električne energije godišnje i trenutno pokrivaju 18 procenata potrošnje električne energije. Ovaj udeo bi trebalo da se povećava za 15 procenata svake godine kroz dalje širenje fotonaponskih sistema. Kako bi proverio efikasnost svih mera, Gebrüder Weiss je instalirao sistem za nadzor energije na svojim lokacijama u Evropi, a koristiće ga i širom sveta u narednim godinama.

Ulaganja u alternativne pogone

Pored toga, Gebrüder Weiss povećava udeo alternativnih pogona u teretnom saobraćaju i razvija rešenja sa niskim emisijama za Last Mile. U širem području Beča za lokalni prevoz se koristi  kamion na električni pogon, a do krajnjih kupaca u Austriji isporuke se vrše kombijima  sa električnim pogonom. Povrh svega,  jedan od prvih kamiona na svetu sa  pogonom na vodonik (H2) od januara 2021. godine koristi se u Švajcarskoj. U Nemačkoj je za 2023. planirano korišćenje još pet H2 kamiona. Takođe, u Austriji, Gebrüder Weiss radi zajedno sa partnerima i konkurentima na uvođenju kamiona sa gorivim ćelijama. Kompanija namerava da uloži oko deset miliona evra u alternativne pogonske sisteme do 2025. godine.

Dodatne informacije o aktivnostima kompanije Gebrüder Weiss u oblasti održivosti možete pronaći OVDE

Izvor: Gebrüder Weiss

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti