Gde idu pare od poreza na imovinu?

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Okrugli sto pod nazivom „Porez na imovinu iz ugla građana“ održan je juče u Kragujevcu.

Na Okruglom stolu su učestvovali predstavnici udruženja građana, medija i građani iz Kragujevca, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Knića, Topole, Rače, Batočine, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Žabara, Malog Crnića, Požarevca, Velike Plane, Smedereva i Beograda.

Ovaj događaj organizovan je u svrhu konsultacija i prikupljanja informacija od poreskih obveznika – građana, civilnog i biznis sektora, a u cilju formulisanja daljih predloga za unapređenje zakonodavnog okvira koji uređuje porez na imovinu.

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Na skupu su prisutni dobili odgovore na pitanja kao što su: Informisanje o poreskom zaduženju i plaćanju poreza? Da li su informacije dostupne, a procesi jasni? Koja su građanska prava i obaveze po ovom osnovu? Kako građani ocenjuju visinu poreza na imovinu? Kome idu sredstva od naplaćenog poreza na imovinu? Šta bi u postupku moglo da se izmeni, a šta da olakša plaćanje poreza na imovinu?

Ovim okruglim stolom posebno je istaknut značaj jačanja odgovornosti lokalnih vlasti (pružalaca usluga) prema građanima (poreskim obveznicima) kroz njihovo ohrabrivanje da poboljšaju dijalog sa građanima i podstaknu učešće građana u procesima donošenja odluka o korišćenju prihoda prikupljenih po osnovu poreza na imovinu.

Građani treba da znaju da prihodi od poreza na imovinu mogu biti raspoređeni za zdravstvo, zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost, poljoprivredu, vodoprivredu, pošumljavanje, asfaltiranje, izgradnju vrtića i predškolskih ustanova, obrazovanje, sport i rekreaciju, itd.

Događaj u Kragujevcu je deo projekta „Reforma poreza na imovinu“ koji sprovodi IMG (International Management Group) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i uz institucionalnu podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Program podržava četrdeset četiri (44) jedinice lokalne samouprave u Srbiji u cilju povećanja naplate poreza na imovinu, odnosno sopstvenih prihoda, koji su od značaja za modernizaciju javnih usluga građanima i privredi. Program sarađuje i sa 11 gradova u okviru političkog dijaloga na temu oporezivanja imovine i drugih povezanih pitanja u vezi sa upravljanjem lokalnim javnim finansijama koja su od značaja za razvojne potrebe lokalnih samouprava u Srbiji.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti