Francuska zabranjuje upotrebu plastičnih čaša, tanjira i escajga

Foto: pixabay

Francuska je donela novi zakon kako bi se osigurala da sve plastične čaše, escajg i tanjiri budu napravljeni od biorazgradivog materijala i da mogu lako da se kompostiraju.

Zakon, koji stupa na snagu do 2020. godine je deo Energetske tranzicije za Zeleni rast, što je plan Francuskei ima za cilj da više doprinese borbi protiv klimatskih promena.

Iako neke ekološke organizacije podržavaju ovu zabranu, postoji i grupa neistomišljenika koji smatraju da ovaj novi zakon krši regulative Evropske unije o slobodnom kretanju robe.
Iz organizacije Pack2Go sa sedištem u Briselu koja zastupa evropske proizvođače pakovanja, kažu da će nastaviti da se bore protiv donošenja ovog zakona, kao i da se nadaju da se on neće proširiti na ostatak Evrope.
„Apelujemo na Evropsku komisiju da donese pravu odluku i preduzme korake protiv Francuske zbog narušavanja evropskih zakona“, rekao je sekretar ove organizacije Emon Bejts. On smatra da ne postoji dokaz da će ambalaža napravljena od razgradivih materijala biti pogodnija za prirodnu okolinu, čak tvrdi da bi ona mogla napraviti situaciju gorom jer bi ljudi pogrešno protumačili pojam razgradivosti. On smatra da će potrošači shvatiti da bi bilo u redu bacati iskorišćena pakovanja jer se lako razlažu u prirodi i navodi da bi novi zakon mogao da dovede do toga da problem zagađenja smećem bude još veći.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti