Francuska opredeljena za uključenost u ekološku problematiku Srbije

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem o razvijanju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Mondolini je naglasio opredeljenost Francuske za uključenost u ekološku problematiku, saradnje sa Srbijom u ovoj oblasti, ali i zainteresovanost svoje zemlje da nastavi na razvijanju bilateralnih odnosa i pomoć na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Dugotrajno i mnogo puta istorijski dokazano prijateljstvo između dve zemlje, kao i opredeljenje za ekologiju predsednika Francuske, po rečima Gorana Trivana, predstavljaju dobar osnov za jačanje saradnje Francuske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, a Francusku delegiraju za najbližeg mogućeg sagovornika.

Trivan je naglasio da tema zaštite životne sredine mora biti podignuta na viši nivo, kako u društvu, tako i u javnoj politici.

– Ukoliko želimo finansijsku pomoć drugih zemalja, moramo više sami da investiramo, a u zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih 30 godina potrebno je uložiti oko 15 milijardi.

Međutim, ovu oblast potrebno je posmatrati kao ozbiljnu razvojnu šansu Srbije, a mogući projekti i javno-privatno partnerstvo su put da se razvojnim investicijama rešavaju istorijski ekološki problemi na naše zemlje, ocenio je on.

Trivan je pomenuo projekat saniranja deponije Vinča kao prvi projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji, koji bi mogao da bude primer i za druge slične projekte u Srbiji na osnovu mogućnosti koje pruža upravljanje otpadom, otpadnim vodama, u zaštiti prirode, itd.

Sagovornici su se složili da postoji široka osnova za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i izrazili zajedničku opredeljenost za njihovo jačanje u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti