Formirana Radna grupa za uspostavljanje Geoparkova u Srbiji

ministarstvo-poljoprivrede rtv.rs

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je da je formiralo Radnu grupu za uspostavljanje Geoparkova u Republici Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, cilj Radne grupe je definisanje potencijalnih prostora za uspostavljanje Geoparkova u Republici Srbiji i njihovo uključivanje u međunarodne organizacije European Geoparks Network i UNESCO Global Geoparks Network. Istaknuto je da je Radna grupa definisala predlog polaznih kriterijuma za utvrđivanje liste potencijalnih područja za uspostavljanje Geoparkova u Republici Srbiji, ali i listu potencijalnih područja za uspostavljanje Geoparkova. Takođe, navedeno je da je potrebno formirati radni tim kako bi se uspostavili Geoparkovi Đerdap i Fruška Gora.

Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Prirodnjačkog muzeja, Geološkog zavoda Srbije, Geografskog fakulteta, Geografskog instituta i Rudarsko-geološkog fakulteta.

U okviru evropskog projekta Leader II 2000. godine pokrenuta je evropska inicijativa za osnivanje evropskih geoparkova pod nazivom „Razvoj turizma“. Mreža koja je podržana od organizacija u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Grčkoj 2001. godine priznata je i od UNESCO-a. U okviru UNESCO Global Geoparks Network-a nalazi se 120 geoparkova (novih 9 geoparkova uvršteno je u listu tokom četvrtog simpozijuma Azijsko-pacifičke mreže geoparkova održanog od 15. do 20. septembra 2015. godine) iz 33 zemlje.

Ideja projekta Geoparkovi je u edukaciji i popularizaciji za sve grupe stanovništva, valorizacija, zaštita odnosno očuvanje cele teritorije na kojoj se nalazi lokalitet putem odgovarajućih mera u saradnji sa univerzitetima. Takođe, ideja projekta je i u razvoju geoturizma, stimulaciji i razvijanju nove vrste turizma.

Energetski portal

foto: rtv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti