Finansiranje poljoprivrede u Vojvodini u 2020. godini

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) juče je održan tematski skup „Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini“, u organizaciji PKV i „Dnevnik-Poljoprivrednika“ AD, a uz podršku Zadružnog saveza Vojvodine i Novosadskog sajma.

Foto: PKV

Obraćajući se prisutnima, predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da PKV, kroz rad Udruženja poljoprivrede PKV i Grupacija, i saradnju sa resornim ministarstvima i pokrajinskim institucijama, a kroz organizaciju stručnih skupova, doprinosi unapređenju poslovanja u oblasti poljoprivrede.

„Dovoljno je istaći da je učešće Vojvodine u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni agrara Srbije godinama unazad preko trećine celokupne razmene, a u 2019. godini iznosilo je 40 odsto. Učešće izvoza agrara Vojvodine u ukupnom izvozu agrara Srbije u 2019. godini iznosilo je 45 odsto, to jest preko 1,4 milijarde evra“, rekao je Vučurević i dodao da i republička i pokrajinska vlada čine značajne napore da pomognu poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama da se, kako je rekao, obezbedi bolja konkurentnost naših proizvođača na domaćem, ali i na svetskom tržištu.

„Već je postala praksa da početkom marta okupimo ovde sve aktere u našem agraru, i sa aspekta finansija i sa aspekta primarne prerađivačke industrije, da iznesemo koje su mogućnosti finansiranja“, rekla je dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD. Novi Sad.

„Verujem da su mere agrarne politike Pokrajinske vlade izuzetno doprinele ovim rezultatima i upravo to i jeste fokus rada Sekretarijata za poljoprivredu“, rekao je Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Dodao je da je resorni sekretarijat usmeren na mala i srednja poljoprivredna gazdinstva i da sve investicije, kako je rekao, idu u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačke industrije i standardizacije u poljoprivrednoj proizvodnji.

O merama poljoprivredne politike govorio je dr Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

„Mi smo zadržali nivo podsticaja kada je u pitanju biljna proizvodnja, odnosno onih 5.200 dinara po hektaru u delu stočarske proizvodnje. Očekujemo nastavak rasta tražnje za junećim mesom i iz tog razloga zadržali smo, čak u nekim kategorijama povećali nivo podsticaja za tovno govedarstvo. Nastavljamo dalje sa tim istim merama u delu svinjarske proizvodnje od 15.000 dinara za kvalitetne priplodne krmače i nerastove, 7.000 dinara za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, u ribarstvu i živinarstvu su ostali isti podsticaji, u pčelarstvu sa 720 dinara povećali smo iznos podsticaja po košnici na 800 dinara“, rekao je Katanić. Dodao je da je u organskoj biljnoj proizvodnji povećan procenat po hektaru za 400, a u delu organske stočarske proizvodnje po grlu svaki korisnik može da ostvari 56.000 dinara po grlu.

Na jučerašnjem stručnom skupu bilo je prisutno više od 100 predstavnika institucija sa republičkog, pokrajinskog, lokalnog nivoa, kao i poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: PKV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti