Federalna ministarka zaštite životne sredine uručila sertifikate

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma
Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo uručila je sertifikate kandidatima koji su položili ispit za turističkog vodiča.

Ispit je organiziralo i provelo Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma, a položilo ga je 185 prijavljenih kandidata i steklo sertifikat turističkog vodiča, čime je otvoreno 185 novih radnih mesta za mlade.

Turistički vodič je osoba koja turistima pokazuje i stručno objašnjava prirodne lepote i retkosti, kulturno-istorijske spomenike, umetnička dela, etnografske i druge znamenitosti, istorijske događaje i legende o ljudima i zbivanjima. Oni prenose emociju i izazivaju znatiželju, što je najvažnije za povratak turista. To znači da ćete vi, obavljajući ovaj odgovoran i važan posao, biti i svojevrsni ambasadori Bosne i Hercegovine – rekla je ministarka Đapo.

Uz iskrene čestitke na uloženom naporu i sticanju ovog važnog znanja, federalna ministarka je prisutnima požela uspeh u daljnjem radu u promovisanju kulturno-istorijskih, civilizacijskih i prirodnih resursa naše zemlje, te turizma kao strateške grane razvoja.

Edita Đapo je istakla da je javni poziv Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma po prvi put otvoren tokom cele godine, što će mladima i drugim kvalifikovanim osobama u Federaciji BiH omogućiti da steknu sertifikat kada to njihove potrebe budu iziskivale.

Ministarka Đapo je prisutne informisala da je u parlamentarnoj proceduri i novi Zakon o turizmu koji poboljšava status turističkog vodiča, jer se predloženim zakonskim rešenjem omogućava dopunska delatnost ili zapošljavanje vodiča u turističkim agencijama, kao i strožije kazne za strane turističke vodiče, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti