FAS proizvodi oko 30 odsto ekoloških vozila

fiat 500 l metan kurir.rs

Direktor kompanije „Fijat automobili Srbija“ iz Kragujevca gospodin Frančesko Čanča izjavio je da ova fabrika proizvodi između 25 i 30 odsto vozila na komprimovani prirodni gas (CNG) i tečni naftni gas (TNG).

Komercijalni direktor ove kompanije gospodin Umberto Janučeli dodao je da vozila koja koriste tečni naftni gas ili komprimovani prirodni gas emituju čak 23 odsto manje štetnih gasova od vozila koja koriste benzin. On je istakao i da vozila koja koriste bio-metan imaju nultu emisiju štetnih gasova.

Predstavnik kompanije FAS gospodin Dijego Velini izjavio je da je u toku izrada specijalnog programa za taksi službe u većim gradovima Srbije. Prema njegovim rečima, taksi bi bio nacionalnog karaktera, a koristila bi se vozila sa manjom emisijom štetnih gasova kako bi se doprinelo zaštiti životne sredine.

Automobil Fiat 500L sa fabrički ugrađenim pogonom na metan nedavno je imao svoju prvu test vožnju, a veća proizvodnja ovog modela za strano tržište počeće u aprilu. Sa jednim rezervoarom metana može se preći čak 300 kilometara, a osim toga što je jedan od najjeftinijih energenata, metan pomaže i očuvanju životne srdieni s obzirom na to da ne emituje štetne gasove u atmosferu.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti