Fabrika za preradu životinjskog otpada i u BiH

Fabrika za preradu životinjskog otpada i u BiHMinistar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić nedavno se sastala sa predstavnikom firme „Energo Zelena“ gospodinom Tomom Hensonom u vezi izgradnje fabrike za preradu životinjskog otpada na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici ove firme imaju u planu da otvore fabriku za preradu životinjskog otpada kojom će se dobiti gorivo za dalju proizvodnju energije.

Prilikom ovog sastanka gospodin Henson je rekao da je firma „Energo Zelena“ zainteresovana za dugoročnu investiciju u ovoj zemlji i podsetio da su pre nekoliko godina investirali u slično postrojenje u Republici Srbiji.

Reč je o fabrici „Energo Zelena“ koja je prošle godine u februaru otvorena u Inđiji i bavi se preradom otpada životinjskog porekla (pre svega otpadnog mesa koje ne može da se upotrebi u ishrani ljudi i životinja) i pretvara ga u gorivo za proizvodnju energije. Ovo je prvo postrojenje sa nultim otpadom u Srbiji koje na potpuno bezbedan i ekološki način uklanja životinjski otpad.

Fabrika koristi BAT tehnologiju koja je usklađena sa najvišim evropskim i svetskim standardima, a godišnje preradi oko 150 hiljada tona ovakvog otpada.

Sa izgradnjom ovog postrojenja započelo se u septembru 2011. godine, većinski vlasnik je belgijska kompanija „Electrawinds“, dok se vrednost investicije procenjuje na oko 21 milion evra.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti