Evropska solarna industrija pred izazovom – predložene hitne mere zaštite proizvođača EU

Foto-ilustracija: Pixabay (torstensimon)

Evropska solarna industrija mogla bi da se suoči sa velikim gubicima, ukoliko kreatori politika u narednom periodu ne budu preduzeli hitne mere zaštite proizvođača solarnih fotonaponskih modula u Evropskoj uniji, navodi se na sajtu Evropskog saveta za solarnu proizvodnju (ESMC).

U januaru ove godine, ESMC je uputio apel Evropskoj komisiji u vezi sa hitnim merama, navodeći da je potrebno da se usvoje u naredna dva meseca. Ovakve mere zahtevaju kako aktivnu političku, tako i finansijsku podršku.

Ključni problem predstavlja velika ponuda subvencionisanih solarnih fotonponskih modula koji su uvezeni iz Kine. U ovom trenutku postoji zaliha od 140 do 170 miliona fotonaponskih modula u evropskim lukama i skladištima. Kako se navodi, strategija kineske industrije dovela je do kolapsa cena modula i evropskim proizvođačima ostavila velike zalihe proizvoda koji nisu prodati.

Kako je rekao direktor politike ESMC Žigimantas Vaičiunas, ovo je ključni trenutak u kojem će Evropska komisija i države članice odlučiti da li ostaju posvećene strateškom stavu da Evropska unija ne bi trebalo da u potpunosti zavisi od uvoza. Bez hitnih mera, prema njegovim rečima, tokom naredna dva meseca Evropska unija suočiće se sa gubitkom većim od 50 odsto kapaciteta proizvodnje savremenih fotonaponskih modula.

Pročitajte još:

Takođe, objašnjava se da se ovaj rizik ne odnosi samo da evropske proizvođače solarnih fotonaponskih modula, već i šire, na industrijske ciljeve Evropske unije do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay (fabersam)

U odnosu na navedeno, Evropskog saveta za solarnu proizvodnju traži da se u naredna dva meseca usvoje sledeće hitne mere. Prva jeste da se na nivou Evropske unije uspostavi centar za otkup akumulirane zalihe EU solarnih fotonaponskih modula. Drugo podrazumeva da se odmah izmeni Privremeni okvir za krizu i tranziciju (eng Temporary Crisis and Transition Framework), kako bi se omogućilo finansiranje projekata sa solarnim fotonaponskim modulima proizvedenim u EU ili operativnim troškovima proizvođača solarnih fotonaponskih modula u EU. Kao treće se navodi ubrzanje primene elemenata podrške proizvođačima solarnih fotovoltaičkih modula u EU, kako je predviđeno zakonodavnim inicijativama Zakona o industriji bez neto emisija (eng Net-Zero Industry Act ) i Uredbe o prinudnom radu (eng Forced Labour regulation) od jula 2024, stvaranjem pojednostavljenog i efikasnog sistema za aukcije otpornosti tokom privremenog perioda.

Ove predložene mere trebalo bi implementirati kao paket za privremeni period, kako se objašnjava, zbog stabilizovanja situacije ovih proizvođača u Evropskoj uniji, ali i kako bi se sprečili dalje efekti prelivanja na druge povezane sektore. Aktiviranje ovih mera trebalo da olakša prelazni period od naredne dve do tri godine, dok na snagu ne budu stupile prethodno navedene dve zakonodavne inicijative.

Prisećanja radi, kako smo ranije pisali, u sličnoj situaciji nalazi se i evropska industrija vetra EU usled intenzivne konkurencije kineskih proizvođača.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti