Evropska komisija predložila reformu tržišta električne energije

Photo-illustration: Pexels (Kelly)

Evropska komisija predložila je reformu tržišta električne energije u Evropskoj uniji, koja ima nekoliko ciljeva.

Energetska kriza podstaknuta dešavanjima u Ukrajini, dovela je do potrebe za brzim prilagođavanjem tržišta električne energije kako bi se bolje podržala zelena tranzicija, a potrošačima energije ponudila pristupačna obnovljiva i nefosilna električna energija.

Reformom bi trebalo da se ubrza porast obnovljivih izvora energije i postepeno ukida gasa, a sve to kako bi računi potrošača bili manje zavisni od promenljivih cena fosilnih goriva i kako bi se zaštitili od budućih skokova cena i potencijalne tržišne manipulacije. Na kraju, cilj je da se industrija EU učini čistom i konkurentnijom.

Potrošačima će reforma dati širok izbor ugovora i jasnije informacije pre potpisivanja ugovora, kako bi imali opciju da zaključe sigurne, dugoročne cene. Istovremeno, oni će i dalje moći da biraju da imaju dinamičke ugovore o cenama kako bi iskoristili varijabilnost cena za korišćenje električne energije kada je jeftinija.

Pročitajte još:

Takođe, reforma bi trebalo da pruži veću zaštitu ugroženim potrošačima i da državama članicama omogući da prošire regulirane maloprodajne cene na domaćinstva i mala i srednja preduzeća u slučaju krize.

Potrošači će moći i da investiraju u vetroparkove ili solarne parkove, ali i da prodaju višak solarne energije na krovovima komšijama, a ne samo svom dobavljaču.

Detaljnije informacije o promenama koje donosi reforma, nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske komisije.

Pre nego što stupi na snagu, predložena reforma mora da bude odobrena od strane Evropskog parlamenta i Saveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti