Evropa usvojila Direktivu za energetski efikasnije zgrade

Foto-ilustracija: Pixabay

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su u utorak predlog o izmeni Direktive 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada na plenarnoj sednici u Strazburu.

Izveštaj Odbora za industriju, istraživanje i energiju usvojen je velikom većinom od 677 glasova, a poziva na smanjenje emisija iz zgrada za 80-95 odsto do 2050. godine. Građevinski sektor je najveći pojedinačni potrošač energije u Evropi koji apsorbuje 40 odsto finalne energije, a oko 75 odsto zgrada je energetski neefikasno. Nova direktiva zahteva od država članica uspostavljanje dugoročne nacionalne strategije za potporu obnovi stambenih i nestambenih zgrada s ciljem smanjivanja emisija u EU za 80-95 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine. Takođe, podstiče se korišćenje novih pametnih tehnologija za smanjenje energetske potrošnje i zahteva uvođenje punjača za električna vozila u novim zgradama koje imaju više od 10 parking mesta.

Nakon što Direktivu usvoji Veće, biće objavljena u Službenom listu EU-a i stupa na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraće u roku 20 meseci preneti nova pravila iz Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti