EU zeleni dan u Užicu

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je juče Užice, gde je prisustvovao manifestaciji „EU zeleni dan“, koja se održava u okviru kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe“.

Foto: Milisav Pajević

Ovu kampanju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Posle prijema u Gradskoj kući gradonačelnik Užica Tihomir Petković je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i državnim sekretarom Ministarstva za zaštitu životne sredine Draganom Jeremićem i ambasadorom Fabricijem obišao Regionalnu deponiju „Duboko“ izgrađenu uz donaciju Evropske unije, te Ženski centar Užice, socijalno preduzeće koje se uspešno bavi reciklažom tekstila, a koje je dobilo podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.

Po rečima direktora Momira Milovanovića deponija Duboko funkcioniše od 2005. godine i u nju je do sada uloženo oko 18 miliona evra. Četiri miliona evra su uložili osnivači, 5 miliona iz kredita Evropske banke, 2,5 miliona SIDA, 4 miliona evra je donacija Evropske delegacije u Srbiji, 600 hiljada evra je donacija Francuske vlade dok je 86 hiljada evra donacije Vlade Japana.

Foto: MIlisav Pajević

„Sistem još nije potpuno zatvoren jer nismo još rešili otpadni proces deponijske vode. To postrojenje je u planu.

U narednom periodu treba da rešimo i problem deponijskog gasa, kako bi ga iskorišćavali za proizvodnju struje.

Cilj nam je da u narednom periodu unapredimo i proces za reciklažnu selekciju, kako bi što manje otpada deponovali, a što više vratili u kružni proces životne sredine“, naveo je Milovanović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je poželevši dobrodošlicu gostima istakao zadovoljstvo što su odabrali Užice kao prvi grad u ovoj kampanji zaštite životne sredine.

„Užice je grad sa posebnom osetljivošću za probleme vezane za zaštitu životne sredine, jer nas muči problem nedovoljnog kvaliteta vazduha koji udišemo, znamo da nismo rešili problem otpadnih voda i ovo je prilika da zamolimo ministarku, ambasadora i državnog sekretara da nam pomognu da u narednih nekoliko godina rešimo ove probleme i da nastave sa podrškom koju smo imali sa njihove strane“, naveo je gradonačelnik Petković i dodao da je grad Užice jedan od gradova koji koristi podršku za projekte od institucija EU,a rezultat toga se ogleda u činjenici da se u ovom trenutku 8 projekata koji se realizuju u Užicu finansira iz sredstava EU.

„Veliki novac EU je uložila, kroz kredite i grantove za zaštitu životne sredine, odnosno u Deponiju Duboko negde oko 15 miliona evra, novac je uložen takođe u reciklažu tekstila, zatim i niz programa vezanih za primarnu selekciju. Jedan od značajnih programa koji se finansira iz programa EU jeste kišna kanalizacija u industrijskoj zoni Krčagovo u dužini od 2 800m, vredan 511 hiljada evra“-rekao je gradonačelnik.

Foto: Milisav Pajević

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici je prilikom posete istakao da je ova kampanja usmerena na svest građana o važnosti životne sredine, i važnosti rešavanja svih problema koji postoje u ovoj oblasti.

„Drago mi je što smo došli u Užice, znamo da su ovde pitanja koje se odnose na životnu sredinu izuzetno važna građanima Užica, mislim da tako treba da bude i u celoj zemlji.

Ova kampanja koju smo pokrenuli trajaće mesec dana, tokom tog perioda posetićemo Šabac, Suboticu i druge gradove širom Srbije kako bi upravo ukazali na važnost rešavanja problema životne sredine. Izabrali smo grad Užice sa posebnim razlogom.

Hteli smo da zaobićemo velike gradove, jer je ovde 2011. godine počela sa radom prva regionalna deponija čvrstog otpada, znajući da je ovo grad koji je mnogo toga uložio u rešavanje pitanja zaštite životne sredine.

Foto: Milisav Pajević

Sa gradonačelnikom Užica i ministarkom Jadrankom Joksimović i državnim sekretarom razgovarali smo o budućim aktivnostima kako bi Deponija nastavila da radi na jedan održiv i bezbedan način i uveren sam da će sve ono što smo mi danas razgovarili i o čemu smo se dogovorili, zaživeti.

Danas smo videli kako izgleda dobra saradnja Brisela, Beograda i Užica, nadam se da će ova inicijativa poslužiti za primer drugim gradovima i opštinama i nadam se da će naša kampanja „Pogledaj oko sebe“pomoći svim građanima u Srbiji, ali ne samo i njima nego i lokalnim centrima i vlastima, koliko je neophodno da se vrlo brzo i odlučno rešavaju pitanja životne sredine“ , rekao je Fabrici.

„Videli ste sami kada su kiše i poplave koliki je značaj postrojenja za otpadne vode. Potrebno nam je više od 160 novih postrojenja, što košta više od šest milijardi evra i mi ne možemo ništa uraditi bez pomoći EU“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Dragan Jeremić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da je projekat Deponije veoma zahtevan projekat koji nije do kraja dovršen.

„Deponija se na žalost brzo puni, zato smo planirali da značajan deo sredstava, negde oko šest miliona evra, bude izdvojeno preko IPA fonda za nastavak projekta, pre svega podizanje svesti i nabavke opreme za primarnu separaciju otpada.“

Ministarka je podsetila da Srbija ima oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropske Unije na godišnjem nivou, u vidu grantova ne kredita, i najavila da će u četvrtak u Briselu biti otvoreno poglavlje 9 – Finansijske usluge.

„Komesar Han i ja ćemo potpisati pretpristupnu pomoć IPA 2018 u iznosu od 179 miliona evra bespovratnih sredstava i to će unaprediti naš ukupan reformski rad.

Iz tog paketa 62 miliona evra je namenjeno za životnu sredinu i to za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, a i grad Užice bi mogao u narednom periodu da konkuriše sa jednim dobri projektom za prečišćavanje otpadnih voda”, rekla je Joskimovićeva.

Nakon posete Deponiji i Ženskom centru Užice u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor je održana panel diskusija o zaštiti životne sredine, gde su ujedno i predstavljeni drugi uspešno realizovani projekti u oblasti zaštite životne sredine u Zlatiborskom okrugu.

Potom je u Narodnom muzeju predstavljen projekat NeoLIFE – izgradnja arheološkog parka u Užicu koji se takođe finansira iz sredstava EU.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti