EU zabranjuje plastične predmete za jednokratnu upotrebu

Članovi Evropskog parlamenta (evropski poslanici) glasali su za zabranu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu kako bi se suočili sa zagađenjem mora.

Prema planovima, EU će zabraniti bacanje plastičnih proizvoda, uključujući slamičice, pribor za jelo,  štapići za uši, koji čine više od 70 odsto mora, sve to od 2021.

Foto: Pixabay

Predlozi takođe zahtevaju najmanje 25 odsto smanjenja do 2025. godine u upotrebi nekoliko drugih stvari za koje ne postoji alternativa, kao što su hamburger i sendvič kutije i kontejneri za hranu za voće, povrće, deserte i sladoled. Zemlje EU bi bile obavezne da recikliraju 90 odsto plastičnih flaša do 2025. godine, a proizvođači će morati da pokriju troškove upravljanja otpadom. Poslanici EP-a takođe su se složili da mere smanjenja treba da pokriju otpad od duvanskih proizvoda, posebno filteri za cigarete koji sadrže plastiku, koji bi se trebao smanjiti za 50 odsto do 2025. i 80 odsto do 2030.

Prema Evropskom parlamentu, jedna cigareta može zagađivati između 500 i 1.000 litara vode i bačena na puteve, može se desiti do 12 da se raspadne,  druga najtraženija plastika za jednokratnu upotrebu. Poslanici EP-a takođe su se složili da mere smanjenja treba da pokriju otpad od duvanskih proizvoda, posebno filteri za cigarete koji sadrže plastiku, koji bi se trebao smanjiti za 50 odsto do 2025. i 80 odsto do 2030.

Izvor: Energy Live News

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti