EU: emisije CO2 iz sagorevanja fosilnih goriva za korišćenje energije smanjene u 2022.

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

U zemljama Evropske unije u 2022. godini, emisije ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva za koriščenje energije smanjene su za 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Preciznije, emisije iz fosilnih goriva u koje spadaju nafta, prirodni gas, ugalj i treset, dostigle 2,4 gigatona, pokazuju podaci Eurostata.

Posmatrajući pojedinačno, do smanjenja emisija CO2 došlo je u 17 država članica, a najveće je ostvareno je u Holandiji za 12,8 odsto, Luksemburgu za 12 odsto, Belgiji za 9,7 odsto i Mađarskoj za 8,6 odsto.

Ipak, neke članice zabeležile su i porast emisija CO2, i to Bugarska za 12 odsto, Portugal za 9,9 odsto i Malta za 4,1 odsto.

Pročitajte još:

Podaci Eurostata ukazuju da samo Nemačka predstavlja četvrtinu ukupnih emisija CO2 u Evropskoj uniji, kada je reč o sagorevanju fosilnih goriva za proizvodnju energije. Za njom idu Italija i Poljska, svaka sa po 12,4 odsto udela i Francuska sa 10,7 odsto.

Kada je reč o fosilnim gorivima, posmatrajući ih pojedinačno, smanjenje emisija CO2 beleži se iz prirodnog gasa i to za 13 procentnih poena, dok su emisije iz čvrstih fosilnih goriva kao što je ugalj, u blagom porastu za tri procentna poena. Emisije iz nafte i naftnih derivata ostale su na gotovo istom nivou kao iz 2021. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti