EU donela nova pravila za emisije iz termoelektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je prošle nedelje u službenom je glasniku objavila nova pravila za emisije iz termoenergetskih postrojenja, koje bi mogle dovesti do zatvaranja onih postrojenja koja najviše zagađuju, dok su drugima date četiri godine da se usklade s nižim standardom emisija.

Više od 3.000 velikih termoenergetskih postrojenja u EU moraće se uskladiti sa ovim propisom do 2021. godine, a trenutno se procenjuje da je čak 82 odsto evropskih elektrana na ugalj time pogođeno, jer emituju više nivoe štetnih gasova od dopuštenih ovom regulativom. Goriva koja su pokrivena ovom direktivom su ugalj i lignit, biomasa, tečna goriva, gas i otpad u industriji, izuzev kućnog otpada, a reč je o najboljim raspoloživim tehnikama za velike uređaje za loženje u skladu s Direktivom 2010/75.

Odluka je donesena u aprilu, a podrazumeva niže nivoe emisije za azotne okside, sumpor dioksid, živu i sitne čestice prašine, koje su povezane sa brojnim zdravstvenim i ekološkim problemima, uključujući i razvoj astme kod ljudi, kao i zagađenje vazduha i vode.

Procenjuje se da je trošak poštovanja ove nove direktive vredan 15,4 milijardi evra, a računa se da će njegovom primenom 20.000 preranih smrti godišnje biti sprečeno u državama članicama.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti