Erste i EBRD odobrili finansiranje novog vetroparka u Srbiji

Foto: Erste Banka

Erste Grupa i Erste Bank a.d. Novi Sad (zajedno: „Erste“), u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odobrili su finansijski paket vredan 91,4 miliona evra za izgradnju novog vetroparka u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight). Ovaj finansijski paket značajno će doprineti ostvarivanju ključnog cilja diversifikacije energetskog portfolija Srbije.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite, svaki u vrednosti od 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga. Lokalna ćerka firma kompanije Enlight iskoristiće ova sredstva za razvoj, izgradnju i rad vetroparka ukupne snage od 94 megavata (MW), koji su pokrenuli Enlight i New Energy Solutions, a koji je nazvan u čast jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina. Očekuje se da projekat Pupin počne sa komercijalnim radom u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka „Kovačica″, koji je takođe u vlasništvu Enlight-a i koji su finansirali iste banke 2017. godine.

Kada bude pušten u rad, vetropark Pupin će moći da snabdeva čistom, zelenom električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Vetropark će takođe pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji. Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se suočila sa rešavanjem svojih dugoročnih, strukturnih energetskih izazova.

Pročitajte još:

Ovim finansiranjem se podržava projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW. Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine. Slične aukcije održaće se istovremeno i za solarne elektrane. Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD-ja, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije.

Foto: Erste Banka

Volfgang Hargasner, šef korporativnih finansija u Erste Grupi, prokomentarisao je: „Finansiranje prvog projekta vetroparka u okviru aukcija za tržišne premije Srbije za obnovljivu energiju označava veliki korak na njenom putu ka zelenoj energetskoj tranziciji i nadamo se da će utrti put i za druge ovakve projekte u budućnosti. Projekat Pupin je realizovan zahvaljujući odličnoj saradnji i nepokolebljivoj posvećenosti svih uključenih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, otkupljivača, dobavljača turbina i mnoge druge.“

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-ja za Zapadni Balkan, izjavio je: „Odluka Srbije da počne sa aukcijama donela je pravi preokret u smislu otključavanja potencijala zemlje za obnovljivu energiju. Zadovoljstvo nam je što je Pupin prvi projekat za koji je realizovan finansijski aranžman i što se implementacija projekta brzo odvija, jer ovo dokazuje da brzina izvršenja i najbolja praksa u pogledu ekoloških i društvenih standarda mogu da idu ruku pod ruku. Posvećeni smo tome da podržimo i drugu aukciju za energiju vetra i solara koja će se održati u Srbiji kasnije ove godine kako bismo nastavili da ubrzavamo zelenu tranziciju u zemlji.“

„Izgradnja vetroparka Pupin u neposrednoj blizini naše postojeće lokacije vetroparka Kovačica predstavlja značajnu stavku u našoj strategiji ‚proširenja interkonekcije‘,“ izjavio je Gilad Javec, izvršni direktor i suosnivač kompanije Enlight Renewable Energy. „Uspeli smo da iskoristimo tehničko znanje i infrastrukturu prenosa koja je već postojala u Kovačici, što je rezultiralo većom efikasnošću i višim prinosima za Pupina. Pored toga, imali smo sreću da na finansiranju projekta Pupin ponovo sarađujemo sa našim partnerima, EBRD-jem i Erste Bankom, istim kreditorima koji su nas podržali i u razvoju vetroparka Kovačica.”

Izvor: Erste Banka

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti