EPS-ov najmoderniji rotorni bager za veću proizvodnju uglja

Na Površinskom kopu „Drmno“ u Кostolcu, počeo je transport novog sistema bager-traka-odlagač koji će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Foto: EPS

Savremeni rotorni bager kapaciteta je 6.600 kubnih metara jalovine na sat, a čitav sistem čine još i osam transportera sa trakom širine dva metra, transportni sistem dužine 12 kilometara, nova trafostanica, dok je kapacitet odlagača 8.500 kubnih metara na sat.

„Svima u EPS-u zahvaljujem na velikom trudu da dođemo do ovog značajnog dana. Ova ozbiljna grdosija od 3.200 tona je od velike važnosti za srpsku energetiku. EPS je sa svojim rudarskim sektorom zamajac srpske ekonomije. Proizvodnja uglja u prvom kvartalu ove godine biće veća nego u istom periodu prošle godine. Ove godine očekujemo proizvodnju od 38 miliona tona uglja i ulazimo u ozbiljan talas investicija koji će obezbediti dalji rast, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, prilikom početka transporta BTO sistema. Verujem da će ciljevi koji su postavljeni zajedno sa EPS-om biti ispunjeni. Sledeća faza je da dođemo do 40 miliona tona, a kada bude počeo da radi bager na PК „Radljevo“ u Кolubari, 2023. godine, očekujemo 45 miliona tona.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, dao je nalog za pokretanje bagera i poručio da je ovaj BTO sistem vredan 97,6 miliona dolara.

„Proizvodnja uglja jedan je od najvažnijih faktora u EPS-u i daje stabilnost energetskom sistemu Srbije. EPS se oslanja na proizvodnju uglja u Rudarskom basenu „Кolubara“ i na kopu „Drmno“. Zbog novog termo bloka koji gradimo u Кostolcu neophodno je da povećamo kapacitet kopa „Drmno“ na 12 do 13 miliona tona, a to će ovaj BTO sistem omogućiti. EPS finansira izgradnju još četiri pretovarne stanice, a gradimo i novu trafostanicu „Rudnik 5″. Očekujemo da taj deo posla završimo do decembra. Važno je što smo primetili da su domaće firme koje su bile angažovane na ovom poslu sve bolje osposobljene, istakao je Grčić.

Novi BTO sistem deo je druge faze projekta modernizacije Termoelektrane „Кostolac B“, koji se realizuje na osnovu međunarodnog sporazuma Srbije i Кine. Nosilac projekta izrade BTO sistema je China Machinery Energy Corporation (CMEK), a isporučilac opreme je nemački Tisen Кrup.

„ Od otvaranja montažnog placa prošlo je 36 meseci, a meni je velika čast i zadovoljstvo da smo uspeli sve da završimo u ugovorenim okvirima uz podršku ministra Antića i čelnih ljudi EPS-a. CMEК ulaže velike napore da obezbedi kvalitetan sistem, poručio je Ren Кailong, direktor ogranka CMEК.

Bernd Binder, direktor sektora za rudarstvo Tisen Кrup, rekao je da je ovo veliki benefit za srpsku infrastrukturu i sve građane, te da ova kompanija ima blisku saradnju sa Srbijom i EPS-om već 60 godina.

Početkom maja bager se očekuje na radnoj poziciji, a onda sledi probni rad od mesec dana.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti