EPS gradi solarni i vetropark u Kostolcu

Foto-ilustracija: Pixabay

Elektroprivreda Srbije razvija projekte obnovljivih izvora energije i u toku je priprema izgradnje solarnog i vetroparka u Kostolcu, ukupne snage oko 70 megavata, izjavio je direktor sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

Takođe, očekuje se da privatni investitori ulože u izgradnju kapaciteteta za korišćenje obnovljivih izvora energije snage oko 500 megavata, a pre svega u vetropakove, rekao je Jakovljević na Kopaonik biznis forumu, na panelu o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je EPS najveći proizvođač struje u Srbiji, sa učešćem većim od 98% u proizvodnji. Struktura proizvodnje EPS-a izgleda tako da je više od 60% iz uglja i više od 30% iz hidro potencijala.

– Potrebni su nam obnovljivi izvori energije i treba ih u što većoj meri uvoditi, ali oni nisu alternativa već samo dopuna za ugalj i postojeći proizvodni miks. Važno je da nam proizvodnja bude još više u skladu sa regulativom EU – rekao je Jakovljević.

EPS je, prema njegovim rečima, do sada već uložio više od 200 miliona evra u zaštitu životne sredine, a u planu je da se uloži još 600 miliona evra.

– Planirano je smanjivanje emisije čestica sumpordioksida za više od 90%, a za skoro 50% azotnih oksida – kazao je Jakovljević.

Srbija godišnje prizvodi 26 teravat sati iz uglja i oko 10 teravat sati iz hidroelektrana. Strategija energetike predviđa da Srbija do 2025. ima više od četiri teravat sati iz obnovljivih izvora energije, dok Akcioni plan do 2020. predviđa dva teravata sata.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti