EPS baza energetske bezbednosti Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Rodion Kutsaev)

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj promena u „Elektroprivredi Srbije“ da ta kompanija bude snažna, ali i da postane važan regionalni igrač.

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Hepi, istakla da EPS neće biti privatizovan, niti će neko ostati bez posla, budući da je ta kompanija, a pre svega njeni zaposleni, baza energetske bezbednosti Srbije.

Ovde je, kako je objasnila, reč samo o odvajanju delatnosti i poštovanju Zakona o energetici, kao i o tome da sa sadašnjim načinom funkcionisanja imamo veliku neefikasnost i godišnje tehničke i netehničke gubitke na mreži od 250 miliona evra.

Ona je istakla da je energetski sektor dugo bio neaktivan, pri čemu je kao primer navela da je poslednja termoelektrana izgrađena još pre 30 godina, a da je za onu koja se trenutno gradi, TE „Kostolac B3“, ugovor potpisan 2013, a radovi počeli tek 2018. godine.

„S druge strane, moraćemo mnogo više da se bavimo zaštitom životne sredine i da naš budući razvoj u energetici zasnivamo na povećanju energetske efikasnosti, izgradnji velikih i srednjih hidroelektrana i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, pre svega biomase, ali i geotermalne energije, kao i energije sunca i vetra“, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, budući da će se proizvodnja električne energije iz uglja, posebno lignita koji je najnekvalitetniji, postepeno smanjivati, realno je da Srbija gradi i gasne elektrane, koje mogu da pomognu u proizvodnji i električne i toplotne energije.

Ona je, govoreći o projektu „Jadar„, podvukla da se ništa neće raditi, a da ne bude u skladu sa svim našim zakonima, da nisu urađene sve studije o uticaju na životnu sredinu i vidimo da se radi o dokazano najboljim tehnologijama.

„Nikome nije u interesu da bilo šta uništi u Srbiji, bez obzira na to koliko to novca potencijalno donosi, ali su takođe nedopustivi i pokušaji politizacije ovog projekta“, poručila je potpredsednica Vlade.

Istovremeno, ona je ukazala na to da je cilj promena u „Srbijagasu“ stvaranje jakog i uspešnog preduzeća i usklađivanje poslovanja gasnih kompanija sa Zakonom o energetici.

„Reformisanje „Srbijagasa“ je pitanje budućnosti gasnog sektora i zato je Vlada donela plan reorganizacije i formirala radnu grupu za sprovođenje tog plana“, objasnila je Mihajlović, navodeći da će radnu grupu voditi pomoćnik ministra, dok je prisustvo prvom sastanku potvrdio i direktor „Srbijagasa“.

Prema njenim rečima, država sve vreme stoji iza „Srbijagasa“, tako da je prošle godine prihvatila 1,2 milijarde evra duga ove kompanije.

Mihajlović je istakla da nije tačno da odvajanje delatnosti vodi povećanju cena. Naprotiv, ono može da znači i niže cene, pre svega za industriju, koja trenutno plaća visoku cenu gasa, ali i one za domaćinstva.

Takođe, trenutno imamo situaciju da preduzeća „Transportgas“ i „Distribucijagas Srbija“ trenutno nemaju licencu za delatnosti koje obavljaju i taj problem takođe mora da se reši kroz reorganizaciju „Srbijagasa“, objasnila je ona.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti