EPCG i Eko Fond potpisali sporazum za projekte „SOLARI“ – popust od 20 odsto za domaćinstva i privredu

Foto-ilustracija: Pixabay

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta SOLARI 3000+ i SOLARI 500+. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbediti 80 odsto, a Eko fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta, saopštila je EPCG.

„Stavljanjem potpisa na Sporazum između EPCG i Eko fonda, mi danas zapravo pišemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori. Projekat SOLARI 3000+ i 500+ je projekat koje je bez dileme u korak sa vremenom, rame uz rame sa savremenim državama Evrope i sveta. Realizacija nešeg zajedničkog projekta koji je prepoznala i podržala Vlada Crne Gore, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba naših građana, naše kompanije i naše države“, istakao je Rovčanin.

On je izrazio uverenje da je ovaj projekat samo ulaznica za masovnu ugradnju solarnih panela u narednim godinama, budući da će svi naredni projekti biti prilagođeni budžetu građana.

Iz sredstava Eko fonda, koja se obezbeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

„Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, Eko fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, Eko fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju Eko fonda“, kazao je Boljević.

Foto-ilustracija: Unsplash (Science In Hd)

Projekat SOLARI 3000+ i SOLARI 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Predsednik Projektnog odbora SOLARI 3000+ i 500+ i predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naglasio je da će Javni poziv za građane, fizička i pravna lica, vlasnike privrednih pogona biti objavljen 1. novembra ove godine, a da će otvaranje ponuda na tenderu za opremu uslediti za desetak dana.

Realizacija projekta doneće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10 KW, odnosno do 30KW,  i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti