ENVAP3 program je danas započet

14568213_10154373647462839_2923867085504343883_nDanas je u Narodnoj Skupštini održana konferencija za medije povodom početka programa „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, u oblasti zaštite životne sredine – ENVAP3”. Program realizuju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i pregovaračka grupa za Poglavlje 27.  Glavnu podršku za pregovore Vladi Srbije pružiće Vlada Kraljevine Švedske donacijom vrednom tri miliona evra.

Na konferenciji su prisustvovali gospođa Stana Božović državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, NJ.E. Jan Lundin ambassador Švedske u Srbiji, gospodin Urlik Westman iz Švedske agencije za zaštitu životne sredine, gospodin Srđan Majstorović iz Kancelarije za pridruživanje EU, projekt menadžer ENVAP3  gospođa Cecilia Stafsing i drugi.

14725722_10154373680207839_743352447668262572_nGospođa Stana Božović je izjavila da je zahvalna svima koji su u proteklim godinama doprineli velikom napretku u oblasti životne sredine, ali da su  pred nama tek sada veliki izazovi.

– Upravo danas počinje ENVAP3 ( Environment Accession Project 3), koji je važan kako za ovu oblast, tako za Ministarstvo i našu državu- rekla je državna sekretarka. U prethodnom periodu, tačnije 2011. imali smo potpisan program ENVAP1, i on je trajao 2 godine. Zatim, 2013. godine smo potpisali ENVAP2. Imamo izuzetnu saradnju i podršku švedskih institucija, posebno SIDE i Švedske agencije za zaštitu životne sredine. Švedska je najveći donator i prijatelj kada je u pitanju postizanje standarda iz oblasti životne sredine. Svi prethodno potpisani programi su u mnogome pomogli pregovaračkoj grupi. Danas potpisujemo ENVAP3 i on će takođe biti od velikog značaja i pomoći za Srbiju. Uložićemo u kapacitete i komunikacije kako bismo podigli svest javnosti o ovoj oblasti. Mi znamo koje su naše obaveze, očekuju nas veliki izazovi. Svesni smo situacije, a imamo kako planove tako i rokove. U pitanju su direktive i akcioni planovi na koje smo se obavezali. Važno je da su pregovaračka grupa, sve institucije, eksperti -svi zajedno svesni koliko je kompleksno sledeće delovanje i šta sve treba uraditi. Koliko košta  kompletna aktivnost i druge pojedinosti. Najvažnije u svemu tome je da je politika Vlade Republike Srbije usmerena u dobrom pravcu i da mi želimo da budemo deo evropske zajednice. Tonovi koji dolaze iz Evropske delegacije i Evropske komisije su takvi da potvrđuju da radimo na najbolji mogući način.

Kako bi ilustrovala obimnost poduhvata koji predstoje, gospođa Božović je dala primer iz oblasti upravljanja vodama, koja je najteža oblast. Tu se ubrajaju prečišćavanje vode, izgradnja vodovoda, kanalizacija. Ovo je oblast koja se uređuje za narednih 25 godina i direktive su jasno postavljene. Mi sada imamo 45 postrojenja, a potrebno je izgraditi 320 postrojenja  za prečišćavanje vode. To su skupi projekti, čiji su krajnji korisnici građani Srbije. Ministarstvo je kandidovalo najznačajnije projekte za naše gradove. Očekuje se iduće godine finansijska pomoć iz IPA fondova. Važan je isto toliko i sistem upravljanja otpadom. Statistika kaže da se samo 5% komunalnog otpada reciklira u Srbiji, a potrebno je 50% ovog otpada reciklirati. Direktiva nalaže da to bude sprovedeno do 2028./2030. Između ostalog , moramo izdvojiti kao posebne celine još 17 regiona.

– Ono što je zaista važno jeste da je sistem finansiranja svih ovih aktivnosti stabilan. Trudili smo se da formiramo Zeleni fond. Moramo da znamo koliko finansira centralni fond, koliko lokalni fondovi, koliko međunarodne organizacije, a koliko se dobija iz pretpristupnih fondova. Sve ovo govori da radimo suštinski, strateški  a samo takav rad može dovesti do rezultata. Mi istu ovakvu pažnju moramo posvetiti i zagađenju, biodivirzitetima, zaštiti ptica, zaštićenim područjima.

U nastavku  današnjeg sastanka gospođa Cecilia Stafsing je prezentovala šta je sve učinjeno u Srbiji do sada i šta je u planu u okviru programa ENVAP3.

Vesna Vukajlović

Foto: www.energetskiportal.rs

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti