Energetski portal održao panel diskusiju

Foto: Energetski portal

Drugog dana Međunarodnih dana investicija i energetike, prošlog petka u Novom Sadu veliku pažnju posetilaca privukla je panel diskusija koju je organizovao Energetski portal. Ideja koorganizatora sajma CEDEF-a, bila je da se okupe sagovornici koji su sarađivali sa redakcijom Energetskog portala i da se uživo predstave novi projekti i istraživanja u domenu energetske efikasnosti i klimatskih promena.

Na početku  se svim zainteresovanim posetiocima obratio profesor doktor Jankes Goran koji je direktor CEEFOR-a, osnivača Energetskog portala. Kao dugogodišnji profesor Mašinskog fakulteta i stručnjak iz oblasti energetske efikasnosti, skrenuo je pažnju na značaj uštede energije koja je naš najveći resurs. Mere koje država sprovodi, prema njegovim rečima obuhvataju javni sektor i zgradarstvo. Uvođenje energetskih menadžera u opštine i u industriju jesu važne, ali smatra profesor, nisu obuhvaćena mala i srednja preduzeća. Upravo ona čine najveći deo korisnika i potrošača energije u svim oblicima.

O uticaju klimatskih uslova i klimatskim scenarijima za Srbiju kroz prezentaciju nas je upoznao zamenik direktora Hidrometereološkog zavoda Srbije, gospodin Goran Pejanović. Kao naučnik koji se bavi isključivo posmatranjem i projektovanjem budućih vremenskih prilika, gospodin Pejanović je upozorio da svest o zagrevanju planete, zatim mere koje možemo da sprovedemo kako bismo uštedeli toplotnu energiju moraju postati deo svakodnevne realnosti. Zadržavanje ugljen dioksida u atmosferi  trajno šteti atmosferi, a svi pokazatelji govore da će se taj trend i nastaviti. Prema njegovim rečima, ukoliko se ne sprovedu mere energetske efikasnosti u domovima, industriji, školama, bolnicama do 2050. godine doživećemo trajno oštećeno prirodno okruženje i mere adaptacije neće dati rezultate.

Foto: Energetski portal

U ime UNDP-a predstavljen je projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. O ovom projektu koji se može pratiti na sajtu www.klimatskepormene.rs govorio je gospodin Miroslav Tadić. Gospodin Tadić je podsetio na saradnju sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije i svim akcijama u vezi sa pripremom dokumentacije i učešćem Srbije na izuzetno važnoj konferenciji COP 21 u Parizu. Ove godine Srbija treba da ratifikuje Pariski sporazum, a upravo organizacije poput UNDP-a, GIZ-a i sličnih pomažu u implementaciji mera i u obrazovanju javnosti o značaju ove teme.

Pored prezentacija koje su govornici upriličili, svi prisutni su pozvani da prate sajt www.energetskiportal.rs na svakodnevnom nivou, a jedan pronalazač iz publike je iskoristio priliku i na sceni predstavio svoj patent. Tačnije, predstavio je  rashladni uređaj koji je sam osmislio. U tom duhu očekujemo i sledeći susret uz brojne inovacije, pronalazače i nova rešenja.

V.Vukajlović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti