EMS uzeo kredit za udeo u Elektroprenosu

elektromreže srbijeElektromreža Srbije (EMS) je uzela komercijalni kredit po povoljnim uslovima da kupi udeo u Crnogorskom prenosnom sistemu, izjavio je izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove EMS-a Branislav Đurđević.

„Uslovi ovog kredita gotovo su identični kreditima u kojima je država garant, odnosno sredstva obezbeđenja su državne garancije. Elektromreža Srbije je odlučila da ne troši sopstveni novac koji finansira u razne infrastrukturne projekte, već da sredstva obezbedi iz ovog kredita“, rekao je Đurđević za novi Nedeljnik.

On je dodao su procene na osnovu poslovnog rezultata u 2014. godini da bi EMS mogao da za dve i po godine vrati sve kredite. EMS je krajem decembra 2015. godine na Montenegro berzi kupio 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema po ceni od 13,9 miliona evra. „Ovo je čisto poslovna odluka, EMS se ne vodi politikom. Cilj je bio da Vladi Srbije donesemo ekstra novac u smislu da ćemo se naplatiti od dividende i imati benefita od projekta povezivanja sa Italijom“, rekao je Đurđević.

EMS se, kako je objasnio, uključio u izgradnju transbalkanskog energetskog koridora i prvu fazu tog projekta, dalekovod Pančevo – Rašica od 400 kilovata, finansira iz sopstvenih sredstava. „Za taj istorijski elektroenergetski autoput potpisali smo ugovor vredan 24,7 miliona evra sa Energoprojekt opremom za izgradnju dvostrukog dalekovoda Pančevo – Rašica.

To je najveći ugovor koji je EMS finansirao iz sopstvenih sredstava i koji su dve domaće firme potpisale“, rekao je Đurđević. Kako je istakao, plan je da prva faza bude završena do 2017. godine, a da potom počne izgradnja dalekovod Kragujevac – Kraljevo, a kasnije dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta, kako bi krajem 2018. i 2019. bio napravljen spoj između Bajine Bašte i Pljevalja i ceo projekat završen 2023. „Transbalkanski koridor ima zadatak da spoji severoistok sa jugozapadom Evrope.

Dakle, Rumuniju sa Italijom, preko Srbije kao elektroenergetskog lidera u regionu. Ide se od istoka gde se proizvodi energija ka zapadnoj Evropi gde je najviše potrošača i uvoznika. Tu između smo mi, i tu je naš benefit“, kazao je Đurđević.

Izvor: www.n1info.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti