Emisije ugljen dioksida dostigle rekord u 2017. godini

Foto: pixabay

Emisije ugljen dioksida dostigle su svoj istorijski maksimum u 2017. godini. Prema izveštaju Internacionalne agencije za enegriju potražnje za energijom su povećane dok je povećanje energetske efikasnosti u svetu usporilo što je rezultiralo povećanim emisijama.

Nakon tri godine mirovanja, nivoi ugljen dioksida su se u 2017. godini povećali za 1.4% na ukupnih 32.5 gigatona.
Povećanje je u potpunoj suprotnosti sa ciljevima Pariskog sporazuma što poziva na drastična smanjenja u globalnim emisijama kako bi svet uspeo da postigne svoje ambiciozne zamisli. Po poznatom sporazumu iz 2015. godine, globalna zajednica se složila da ograniči svoje emisije i tako spreči povećanje temperature za više od 2 stepena iznad onih od preindustrijskog perioda.

„Nekontrolisana globalna ekonomija povećala je energetske zahteve prošle godine a te zahteve ispunila su fosilna goriva iako su obnovljivi izvori energije imali impresivan udeo,“ rekao je Dr Fatih Birol, izvršni direktor agencije.

Indija i Kina su odgovorne za 70% globalnog povećanja potražnje energije dok su ih nekoliko velikih ekonomija poput Velike Britanije, Meksika i Japana smanjile.

Treba napomenuti da je Amerika postigla najveće smanjenje emisija ugljen dioksida.
Iako se Donalnd Tramp povlači iz Pariskog sporazuma, američka nacija je povećala upotrebu obnovljivih izvora energije poslednjih godina. Emisije u Americi su opale zbog prelaska sa uglja na gas koji se desio u velikim delovima zemlje.

Na globalnom nivou većinu zahteva za energijom ispunila su fosilna goriva ali uprkos tome obnovljiva energija imala je najveći rast.

„Ovaj značajni rast u globalnim emisijama ugljen dioksida govori nam da trenutni napori u borbi protiv klimatskih promena jednostavno nisu dovoljni,“ izjavio je Dr Birol.
„Na primer, dogodilo se dramatično usporavanje poboljšanja energetske efikasnosti jer se donosioci odluka ne fokusiraju dovoljno na ovaj aspekt.“

U poslednje tri godine, pre 2017. poboljšanja energetske efikasnosti dešavala su se tempom od 2.3% dok su se prošle godine spustila na 1.7%.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti