Emisije CO2 povećane u 2015.

coEmisija ugljen dioksida (CO2) iz sagorevanja fosilnog goriva u Evropskoj uniji povećana je u 2015. godini za 0,7% u odnosu na 2014, što bi moglo da ugrozi evropsku reputaciju lidera u borbi protiv klimatskih promena i po ulaganjima u „čistu“ energiju. Nove evropske statistike pokazale su da je najveći rast emisije CO2 zabeležen u Slovačkoj i Portugaliji a najveće smanjenje na Malti i u Estoniji. Emisija CO2 ključna je za globalno otopljavanje i učestvuje u ukupnoj emisiji gasova sa efektima staklene bašte EU sa oko 80%. Na obim emisije CO2 deluje više faktora, poput vremenskih prilika, ekonomskog rasta, veličine populacije, saobraćaja, industrijskih aktivnosti.

Iz Evropske statističke službe napominju da na emisiju CO2 u zemlji koja sagoreva fosilno gorivo utiču i uvoz i izvoz energetskih proizvoda. Naime, kada se uvozi ugalj, to deluje na povećanje emisije, dok kada se uvozi struja, to nema direktnog uticaja na emisiju u zemlji uvoznici jer se prikazuje u zemlji izvoznici koja je proizvođač. U 2015. je osam članica EU smanjilo emisiju CO2 iz upotrebe energije, 17 zemalja je povećalo a u Nemačkoj i Češkoj je emisija bila kao i godinu dana ranije. Velika smanjenja emisije CO2 u 2015. zabeležile su Malta (27%) i Estonija (16%) ali je istovremeno osetan rast u jednom broju zemalja i više nego kompenzovao to smanjenje. U Slovačkoj je emisija CO2 porasla 9,5%, Portugaliji 8,6% a u Mađarskoj gotovo 7%. Istovremeno je emisija u Velikoj Britaniji smanjena za 3% a udeo te zemlje u ukupnoj emisiji CO2 EU u 2015. bio 12,5%. Najveći udeo u ukupnoj emisiji EU ima Nemačka (23%) a slede Britanija i Italija (10,6%). Udeo Francuske je gotovo 10% a Poljske nešto vrći od 9%, pokazuju podaci Eurostata.

EU će u sklopu klimatskog i energetskog paketa do 2030. godine smanjiti emisiju gasova sa efektima staklene bašte za 40% u poređenju sa nivoom iz 1990. Za sada je, prema podacima za 2015, emisija za 23% ispod nivoa iz 1990. Preliminarna procena blagog povećanja emisije iz upotrebe energije stiže nakon ranije objavljenog izveštaja koji je ukazao da su u Evropi u 2015. usporile investicije u „čistu“ energiju iako su na globalnom nivou dostigle rekord.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.euroactiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti