Elektroenergetski sistem Srbije u potpunosti stabilan

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je za TV Pink da je sve spremno za grejnu sezonu, istakavši da su sve toplane izvršile remonte i da sa energentima nema nikakvih problema. Antić je objasnio da će vrlo brzo krenuti tople probe, dok će u slučaju da temperatura padne ispod 12 stepeni toplane krenuti sa grejanjem i pre 15. oktobra.

Kako je naveo, prioriteti resornog ministarstva su okretanje obnovljivim izvorima energije i ušteda energije, a jedan broj toplana prebacuje se na biomasu, pre svega one koje ne rade na gas. Prema njegovim rečima, biomase imamo u velikoj meri u istočnoj i južnoj Srbiji i to se uklapa u ciljeve o obnovljivim izvorima energije i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore.

Ministar je ukazao na to da su postavljeni ambiciozni ciljevi kada je u pitanju energetska efikasnost, pri čemu je plan da do 2018. godine potrošnja finalne energije bude manja za približno 9 odsto, dok je sada na nekih 5 odsto. Jedan od naših kapitalnih partnera na ovom polju je Vlada Nemačke, koja je preko GIZ-a Srbiji donirala softver koji sve te mere stavlja u program, definiše efikasnost i šta smo do sada uradili, precizirao je on. Antić je preneo da je sa kolegama iz Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva finansija razgovarao o formiranju jednog velikog fonda za energetsku efikasnost, koji bi bio podržan iz IPA predpristupnih sredstava.

Obnovljivi izvori energije su, kako je objasnio, vetar, solar, biomasa, geotermal i hidro energija, pri čemu ne treba insistirati na solarnim i vetro parkovima, već treba koristiti prednosti koje kao zemlja već imamo. Biomasa čini približno 60 odsto naših potencijalnih obnovljivih potencijala, od čega je 50 odsto iz poljoprivredne proizvodnje, a deo iz sanitarne seče šuma, naveo je ministar.

Istovremeno, on je saopštio da radovi na izgradnji TE Kostolac teku dobro i da će po ugovoru ovo postrojenje biti na mreži 2020. godine. Antić je naveo da se u Srbiji novih 600 megavata struje dobija iz obnovljivih izvora, a 350 iz termoelektrana, što već sada pokazuje značajnu promenu, uz napomenu da naši termo kapaciteti moraju da se prilagode ekološkim standarima i najvišim evropskim kriterijumima. Moramo da učinimo sve kako termoelektrane ne bi emitovale praškaste materije, okside sumpora i okside nitrata. Na svim našim termo blokovima postavljeni su elektro filteri, a sada se radi odsumporavanje i denitrifikacija, precizrao je ministar. Prema njegovim rečima, do sada je uloženo više od 200 miliona evra u ekološke projekte, dok do 2025. godine treba da bude uloženo još dodatnih 900 miliona evra da bi sve termoelektrane mogle da rade u skladu sa standardima.

On je najavio da će za nekoliko dana učestvovati na skupu EU i 16 država centralne i jugoistočne Evrope, gde će biti potpisani novi sporazumi za povezivanje svih zemalja i tržišta.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti